NASTAVAK BORBE

DRUGI DAN ŠTRAJKA U BOLNICAMA Sindikat: 'Ne radi 80 posto liječnika'

U bolnicama normalno rade i 24 sata dežuraju hitni prijemi, odjeli za intenzivno liječenje, liječenja zloćudnih bolesti, dijalizu i transplantacije.
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Nastavlja se štrajk liječnika, medicinskih sestara i tehničara koji je počeo jučer u bolnicama diljem zemlje i kojemu se, po podacima Ministarstva zdravlja, odazvalo 19 posto liječnika i 16 posto medicinskih sestara, a po podacima sindikata liječnika odaziv je bio čak 80 posto.

Sanacijski upravitelji bolnica i štrajkaški odbori jučer su iznosili oprečne podatke o odazivu, pri čemu je iz uprava izviještavano da su bolnice uglavnom normalno radile.

Po jutrošnjoj izjavi ministra Rajka Ostojića jučer se na bijeli telefon javilo oko 350 pacijenata, ali nisu izvijestili o bilo kakvim incidentnim situacijama.

Iako je potpisivanje novog kolektivnog ugovora uvjet sindikata za prekid štrajka, još nema konkretnih najava obnove socijalnog dijaloga ni od strane resornog ministarstva ni od strane sindikata.

Sindikat liječnika traži pisano očitovanje ministra zdravlja Rajka Ostojića o svojim uvjetima te poručuje da se bez toga neće odazvati pozivima na nastavak socijalnog dijaloga.

Ministar je na to odgovorio kako ne može prihvatiti ništetan kolektivni ugovor koji predlažu sindikati. Više je puta naglasio da zabrana štrajka ne dolazi u obzir.

Unatoč štrajku, pacijenti koji su jučer došli u bolnice nisu bili odbijeni, što je potvrdila i Udruga hrvatskih pacijenata koja kaže da su naručeni pacijenti većinom primljeni i obrađeni.

U štrajku nisu primarna medicina ni hitna pomoć. U bolnicama normalno rade i 24 sata dežuraju hitni prijemi, odjeli za intenzivno liječenje, liječenja zloćudnih bolesti, dijalizu i transplantacije. Obavljaju se i sve neophodne operacije i dijagnostika. Također osigurana je redovita skrb za djecu i trudnice.

Treći reprezentativni sindikat u zdravstvu - Sindikat zdravstva i socijalne skrbi, koji ima 20-ak tisuća članova raznih djelatnosti, nije u kolektivnom radnom sporu s Vladom i njegovo članstvo ne štrajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:40