SUSRET U ISTRI

DRUGI POČETAK KUKURIKU KOALICIJE Globus otkriva tajnu siječanjskog sastanka u Kastvu

Glavna tema sastanka bit će europski izbori. Ako Milanović želi zajedničku listu, morat će pristati na uvjete HNS-a i IDS-a
 Goran Mehkek / CROPIX

Sad je posljednji trenutak da se do kraja otvoreno razgovara o svim dilemama koje muče našu koaliciju. Uspjeli smo doći do druge polovice mandata i možda će se ovo učiniti malo čudnim, ali mislim da smo dobili drugu priliku. Sad nam treba mobilizacija – ovim pomalo dramatičnim riječima jedan dužnosnik Kukuriku-koalicije u nedjelju ujutro iznio je Globusu svoja očekivanja od skorog i dugoočekivanog sastanka čelnika Kukuriku-koalicije.

Kako doznajemo, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednica HNS-a Vesna Pusić, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja s najbližim stranačkim suradnicima susrest će se 18. siječnja u Kastvu, gradiću pokraj Rijeke, gdje je u srpnju 2009. započelo neformalno stvaranje Kukuriku-koalicije.

Nekoliko ljudi iz vladajućih stranaka Globusu je potvrdilo kako je upravo 18. siječnja najvjerojatniji termin njihova susreta, no odmah su me upozorili na Milanovićevu narav i mogućnost da se sastanak, čim u medije procuri neki datum, odgodi recimo za neki drugi vikend, primjerice onaj sljedeći 25. siječnja.

Kako god bilo, na tom sastanku Kukuriku-čelnici pokušat će dogovoriti pravila igre za sljedeće dvije godine mandata.

Prema Globusovim informacijama, osim rekapitulacije dosadašnje dvije godine, sastankom će dominirati dvije ključne teme: europski izbori i pokušaj pronalaska dogovora o gospodarskim temama.

Kako više nema govora o rekonstrukciji Vlade, sastanak u Kastvu iskoristit će se kao prilika za drugi početak Kukuriku-tima.

Doduše, proteklih dana od nekoliko Vladinih dužnosnika moglo se čuti kako na marginama sastanka u Kastvu očekuju i razgovore o zajedničkoj podršci kandidaturi Ive Josipovića, zatim privođenje kraju izmjena Ustava, reizbor glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i otklanjanje nesuglasica među ministrima.

Ipak, glavnina razgovora vodit će se o slaganju cjelovite Kukuriku-liste za Europski parlament te o postizanju suglasnosti oko najbitnijih projekata i reformi.

I prije početka pregovora treba naglasiti kako će ovaj sastanak dovesti do dvije političke pomirbe.

Prvo, Zorana Milanovića i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, koji će kolegama iz koalicije biti domaćin u Kastvu.

Druga i puno važnija za rad koalicije jest pomirba Jakovčića i Milanovića koji ne komuniciraju dulje od godinu dana.

Vjerojatno bi Milanovićevo ignoriranje Jakovčića potrajalo još godinu dana da se na proljeće ne održavaju izbori za Europski parlament, piše Globus .

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:51