PROSLAVA

DRUŠTVENA KREMA NA BOŽIĆNOM PRIMANJU SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA Novčić u tradicionalnoj pogači lani je našao Bandić, evo kome se posrećilo ove godine

 
Robert Kohorst; Milan Bandić, Gordan Grlić Radman i Anamarija Kirinić; Boris Milošević
 Goran Mehkek / CROPIX

Srpsko narodno vijeće priredilo je u ponedjeljak domjenak u zagrebačkom hotelu Sheraton povodom pravoslavnog Badnjaka.

U nazočnosti visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te predstavnika Vlade, svečano je prelomljena česnica, tradicionalna pogača u kojoj se nalazi novčić.

Prošle godine novčić, koji simbolizira sreću u nadolazećoj godini, pronašao je Milan Bandić, a ove se godine posrećilo snimatelju RTL Televizije Predragu Vekiću Peđi.

 

Na početku ceremonije predstavljen je tradicionalni kalendar SNV-a koji je ove godine posvećen znanstveniku Milojku Mikeu Vuceliću. Njegov sin iskazao je zadovoljstvo što je rad njegovog oca prepoznat.

FOTOGALERIJA: Domjenak u zagrebačkom hotelu Sheraton povodom pravoslavnog Badnjaka

 

U poduljem obraćanju predsjednik SNV-a Boris Milošević ukazao je na probleme srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Spomenuo je brojne slučajeve napada na nacionalnoj razini, poput napada na srpske vaterpoliste u Splitu i premlaćivanja sezonskih radnika na Braču. No, istaknuo je kako nisu svi jednaki.

- Sjetimo se i djevojke koja je pružila ruku vaterpolistima da izađu iz mora, kao i svih onih koji su branili svoje prijatelje Srbe. To su pravi heroji, dajte im jedan pljesak - rekao je Milošević.

Pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi", okupljenima su se obratili i gradonačelnik Bandić te zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, kao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Svečano su dodijeljene i godišnje nagrade SNV-a, a ceremonija je završena tradicionalnim pojanjem svećenika i đakona Crkve, te prelamanjem pogače česnice, u kojoj je bio sakriven novčić. Kolega snimatelj Vekić bio je iznenađen pronalaskom novčića koji bi mu trebao garantirati sreću ove godine, a Porfirije Perić čestitao mu je riječima:

- Novinari su dobili, drago mi je da su novinari dobili. Želim vam svako dobro i da nastavite prenositi istinu - rekao je Porfirije Vekiću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2020 15:34