TRIBINA O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI

DRUŠTVENE MREŽE SE UŽARILE ZBOG IZJAVA LADISLAVA ILČIĆA 'Onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, žene uhvati malo testosterona'

 
Ladislav Ilčić
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Predsjednik stranke HRAST Ladislav Ilčić te studentski kapelan Damir Stojić, u utorak su u Studentskom domu "Stjepan Radić" organizirali tribinu na kojoj su studentima pričali o Konvenciji čija bi primjena "ugrozila temeljene vrijednosti koje određuju hrvatski narod".

Na lecima koje su dijelili tim je riječima opisana jedna od opasnosti dokumenta koji pod krinkom zaštite žena od nasilja uvodi rodnu ideologiju, smatraju oni. Sve ono što se moglo naći na letku ujedno je bio i sadržaj prezentacije Ladislava Ilčića, glavnoga govornika tribine.

"Zamislite da postoje organizacije koje ne vole kršćanstvo. Što mislite koji je problem u njihovom naumu? Zamislite da želite uništiti kršćanstvo i čovjekov odnos s Bogom, što bi vam smetalo? Crkva. Vidite kako se ona napada. Mediji pišu koliko ima pedofilije među svećenicima, kakav je auto kupio koji svećenik, a ne pišu o drugim temama. Problematična im je i obitelj. Kad smo imali referendum, pojavio se video na Youtubeu gdje jedan homoseksualac govori da njih nije briga za brak, nego da ga žele degradirati kao instituciju. Ženska mreža Hrvatske i Kontra su se bunili da diskriminiramo istospolne zajednice, a oni na neki način rade protiv Crkve, obitelji i braka.“

"Rodne teorije koje se uvode Konvencijom govore o tome da bih ja mogao reći 'OK, ja sam muškarac, ali ja biram da sam žena i ne smijem biti sputan tim organom nego moram biti drugog spola'. To je nemoguće. Postoje biološke razlike. Kod žena imate tu povezanost tjelesne i emocionalne komponente", naglasio je savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, pa krenuo objašnjavati: "Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća.", kazao je Ilčić, piše Forum.tm.

Studenti su Ilčiću poručili da pojam roda nije nepoznat drugim hrvatskim zakonima, poput Zakona o suzbijanju diskriminacije ili Zakona o životnom partnerstvu, i da se u Konvenciji nigdje ne javlja pojam "rodna ideologija", kao što piše u letku.

Ilčićevo predavanje očekivano je izazvalo puno reakcija na društvenim mrežama, a mnogi su njegovo izlaganje ocijenili seksističkim.

"Ovako besramno ponižavajuće o ženama već dugo nitko nije govorio. Zaista se čovjeku želudac okrene. Sramotno.", napisala je na Twitteru bivša premijerka Jadranka Kosor, a ubrzo su se s njom složili i brojni drugi korisnici ove društvene mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2022 17:01