ZA LJUDSKA PRAVA

DRUŠTVO ČIJI JE ČLAN OTAC ŠEFA SDP-a OBRATILO SE DORH-u 'Milanovićeva pobjeda bila bi katastrofa za SDP, ali ga treba zaštititi'

Društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava prijavu DORH-u poslalo je 1. veljače
 EPH

Na adresu Državnog odvjetništva stigla je 1. veljače ove godine prijava od strane Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava u kojoj se traži reagiranje na “izjavu glavnog tajnika SDP-a gospodina Igora Dragovana da pojedini dužnosnici, članovi SDP-a u vezi s predstojećim izborima u SDP-u primaju prijetnje”.

Prijava Državnom odvjetništvu prilično je neobična jer već u prvoj rečenici njezina autorica, predsjednica samog Društva Nada Balen, navodi kako se “u njihovim redovima kao istaknuti član već dugo nalazi i otac aktualnog predsjednika SDP-a, gospodina Zorana Milanovića, gospodin Stipe Milanović”.

Stranački nesvrstani

No, u pismu se ne staje na tome, nego autorica prijave, predsjednica Balen dalje navodi: “Društvo je radom i ponašanjem aktualnog predsjednika SDP-a razočarano i dijeli mišljenje da bi njegova pobjeda na predstojećim izborima u SDP-u bila katastrofalna i za tu stranku i za državu, ali i da se ne radi o sinu njegova istaknutog člana, gospodina Stipe Milanovića, Društvo bi stalo u zaštitu ljudskih prava i gospodina Zorana Milanovića i gospodina Igora Dragovana i gospodina Ranka Ostojića i svih ostalih dužnosnika i članova SDP-a koji će na predstojećim izborima u SDP-u glasovati za aktualnog predsjednika SDP-a”. U spomenutoj prijavi do koje je došao Jutarnji list dalje se navodi kako “Društvo to ne čini da bi pomoglo HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji (koja, logično, priželjkuje ostanak gospodina Zorana Milanovića na čelu SDP-a) jer ono nije stranački svrstano. Aktualno Predsjedništvo Društva jest većinski opredijeljeno socijaldemokratski, ali to na objektivnost rada Društva nimalo ne utječe. Molim Vas da me žurno obavijestite o poduzetom kako bih o tome mogla obavijestiti gospodina Stipu Milanovića”, navodi se u prijavi koju potpisuje N. Balen i ostavlja broj mobitela na koji se jučer do zaključenja ovog izdanja nije javljala.

Podržali Hasanbegovića

Zanimljivo je da je samo Društvo, kako navodi portal Direktno, 1. veljače u priopćenju podržalo odluku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića “da raspusti stari saziv Stručnog povjerenstva za neprofitne medije”, ustvrdivši da je ta odluka poslovno opravdana. Društvo u priopćenju navodi da je svakom poznavatelju sustava državne uprave posve normalno da svaki novi ministar kulture zatečeni saziv tog povjerenstva odmah raspusti i formira novi.

Povjerenstvo je ministru savjetničko tijelo i logično je da u njemu budu osobe u čiju stručnost, moralni integritet i političku neovisnost nimalo ne sumnja ministar Zlatko Hasanbegović. Društvo smatra da je stari saziv tog povjerenstva djelovao pod nedemokratskim ideološkopolitičkim geslom “mi ili oni”, pa ga je “samo zbog toga trebalo što prije raspustiti”, citira Direktno navode iz priopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:02