GOLF NA SRĐU

DRUŠTVO RAZVOJ GOLF NEZADOVOLJNO ZBOG RASKIDA UGOVORA O KONCESIJI TVRĐAVE IMPERIJAL 'Odluka je protupravna i neutemeljena'

 
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Društvo Razvoj Golf ocijenilo je u petak protupravnom i neutemeljenom jučerašnju odluku dubrovačkog Gradskog vijeća, o raskidu ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal na brdu Srđ ponad Dubrovnika, tvrdeći da su ispunili sve obveze iz ugovora.

Dubrovačko Gradsko vijeće sinoć je jednoglasno utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperial na brdu Srđ ponad grada, a koji je 25. ožujka 2009. Grad Dubrovnik zaključio s tvrtkom Razvoj Golf.

Društvo Razvoj Golf u današnjem je priopćenju navelo da su 'neugodno iznenađeni informacijom o jednostranoj odluci Gradskog vijeća Grada Dubrovnika', o čemu nisu bili prethodno obaviješteni.

"Riječ je o dvostrano obvezujućem pravnom ugovoru, koji jasno predviđa način na koji se ugovor može raskinuti kao i obvezu obavještavanja suprotne strane o eventualnim povredama ugovora. Čvrsto vjerujemo da smo, za razliku od Grada Dubrovnika kao davatelja koncesije i suprotne ugovorne stranke, ispunili sve obveze koje nam nalaže ugovor o koncesiji", smatraju u Razvoj Golfu.

Dodaju kako je tvrđava Imperijal sastavni dio projekta Golf Park Dubrovnik, zbog kojeg je investitor protiv Republike Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak s ciljem naknade štete, a odluka dubrovačkog Gradskog vijeća imat će utjecaj i na taj postupak.

"S obzirom da do sada nismo zaprimili odluku o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal, niti smo upoznati s njezinim sadržajem, odluke o našim daljnjim pravnim koracima donijet ćemo kada zaprimimo navedenu odluku", naveli su iz Društva Razvoj Golf u priopćenju koje potpisuje prokurist Ivan Kusalić.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je u četvrtak navečer utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal, a gradski vijećnik Nikša Selmani (Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad) podsjetio je u ime predlagatelja kako su tvrđava Imperial i brdo Srđ ključne točke Dubrovnika, koji je u Domovinskom ratu obranjen baš na tom mjestu.

„Grad je ugovorom Razvoj Golfu dao tvrđavu u najam, osim donjeg dijela u kojem je Muzej Domovinskog rata, a koncesija se odnosi na obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti najviše kategorije. Izrijekom je u ugovoru navedeno da se ugovor sam po sebi raskida, a ugovorne strane oslobađaju obveza, ukoliko Urbanističkim planom uređenja (UPU) ne bude predviđena ugostiteljska i hotelska djelatnost. A UPU iz 2013. predviđa uglavnom kulturnu namjenu. Dakle, ugovor se raskida sam po sebi“, naveo je Selmani obrazlažući prijedlog, kojeg su gradski vijećnici jednoglasno prihvatili.

Srđ je naš: Raskid ugovora je dodvoravanje biračima i skretanje pažnje s afera

Iz inicijative "Srđ je naš" pozdravili su u petak odluku dubrovačkog Gradskog vijeća koje je potvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperijal između Grada Dubrovnika i tvrtke Razvoj Golf, ali i ocijenili da je tu riječ o dodvoravanju biračima i skretanju pažnje s korupcijskih afera.

Dodaju i kako se to dogodilo nakon sedam godina pogodovanja i služenja interesu mešetara zemljištem na Srđu.

Koordinator Inicijative "Srđ je naš" Đuro Capor u priopćenju ističe kako su svi argumenti protiv raskida, kojima je HDZ godinama obmanjivao javnost, zaboravljeni mjesec dana prije izbora.

"Ugovor je raskinut, u prvom redu, zahvaljujući petogodišnjoj upornosti vijećnika Srđ je Grad, kao i suprotstavljanju udruga civilnog društva okupljenih u Inicijativu 'Srđ je naš' koruptivnom golfskom projektu na Srđu", smatra Capor.

Ističe kako ista stranka (HDZ) koja je golferima ispod cijene i bez natječaja prodavala zemlju na Srđu, dala koncesiju nad tvrđavom Imperijal prije 11 godina, gazila referendumsku volju građana, sada sebe predstavlja kao nekoga tko je vratio tvrđavu Gradu.

"Nadaju se da smo zaboravili tko je na početku ove trakavice gradu i građanima oteo tvrđavu i rezultate referenduma o Srđu? Čije su to odluke građanima amputirale 359 hektara prostora iznad grada? Tko je ušutkivao braniteljske udruge i tjerao ih da pristanu na seljenje Muzeja Domovinskog rata iz tvrđave u zapadni bastion ispod repetitora sukladno golferskom projektu? Tko je nagradio veliku kumu golf apartmanizacije mjestom u Bruxellesu i Europskoj komisiji? Zar nije ono supruga Tomislava Karamarka, bivšeg predsjednika HDZ-a, radila PR za Razvoj golf?", pita se Capor.

Srđ je naš: Građani, ne nasjedajte na "igrokaz" Gradskog vijeća

Pita i kojoj stranci pripada župan Dobroslavić koji je, kako kaže, nakon ukidanja nezakonitih Izmjena županijskog plana i povećanja obuhvata golfa sa 100 na 310 hektara opet donio istu tu nezakonitu odluku o obuhvatu golfa od 310 hektara, i još: Nije li Mato Franković u duetu s HNS-ovim gradonačelnikom Androm Vlahušićem vikao: 'Ja sam za golf!', glasno da ga Karamarko u Zagrebu čuje?

"Zar nije vlada Andreja Plenkovića izdala Rješenje o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš za Srđ, identično onom koje je prethodno pravomoćno ukinuo Upravni sud? Zar ista ta vlada nije izdala golferima lokacijsku dozvolu za projekt nakon što je Upravni sud pravomoćno ukinuo istu tu lokacijsku dozvolu?", pita Capor.

Capor je poručio građanima da ne nasjedaju "na igrokaz s Gradskog vijeća" samo da bi oni - koji su ih, kao i Srđ, prodali toliko puta - sačuvali fotelje "da nas prodaju još jednom u sljedećem mandatu".

"Dubrovački dogovor i dalje je na snazi kao što su i: obuhvat golfa u županijskom planu, GUP-u, UPU, Studija utjecaja na okoliš i lokacijska dozvola. Jer da nije, ovi bi dokumenti ostali pravomoćno ukinuti, a ne obnovljeni", stoji u priopćenju Srđ je naš kojeg potpisuje Đuro Capor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 11:49