SLUČAJ TUŠEK

Druženje zbog kojeg se Uskok zainteresirao za HDZ-ovca: Ovo je klet u kojoj su se dijelile fotelje

Tušek sebe ne vidi kao župana, nego puca puno dalje. Kaže da mu se otvara mjesto političkog tajnika stranke i čak ulazak u Vladu
Klet u kojoj su se sastali Viktor Šimunić, Žarko Tušek i Emil Gredičak
 Damir Krajac/Cropix

Sada se puno bolje osjećam nego jučer. Iskreno se nadam da će USKOK dalje nešto poduzeti. Sve ono što je objavljeno u medijima predao sam USKOK-u. Nisam imao očekivanja. Prošlo je, živ sam, dao sam svoj iskaz. To je sad u tijeku i ne smijem puno komentirati niti pričati o tome. Sad je to dalje u procesu, ništa se ne zna - rekao nam je to Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz Oroslavja, nakon što je gotovo tri sata proveo kao građanin u razgovoru sa zamjenikom ravnateljice USKOK-a.

Šimunić je potpisao da o sadržaju razgovora ne smije davati izjave, a nije mu poznato ni što će dalje USKOK poduzeti. Nakon dijela snimki, 24 sata je objavio i drugi dio snimke razgovora koji se odvijao u klijeti Emila Gredičaka, gradonačelnika Oroslavja, na predjelu zvanom Kamenjak u subotu 16. siječnja ove godine.

image
Klet u kojoj su se sastali Viktor Šimunić, Žarko Tušek i Emil Gredičak
Damir Krajac/Cropix
image
Klet u kojoj su se sastali Viktor Šimunić, Žarko Tušek i Emil Gredičak
Damir Krajac/Cropix

Klijet gradonačelnika Gredičaka u kojoj je dogovoren sastanak utroje na kojem su bili nezavisni vijećnik Viktor Šimunić i saborski zastupnik HDZ-a Žarko Tušek tek od listopada prošle godine u Gredičakovu je vlasništvu. On ju je kupio od pročelnice svog ureda Zdenke Knezić za 28.000 eura koja ju je odlučila prodati jer više nije bila u stanju obrađivati vinograd ispod klijeti i oglasila je prodaju.

image
Klet u kojoj su se sastali Viktor Šimunić, Žarko Tušek i Emil Gredičak
Damir Krajac/Cropix
image
Klet u kojoj su se sastali Viktor Šimunić, Žarko Tušek i Emil Gredičak
Damir Krajac/Cropix
image
Klet u kojoj su se sastali Viktor Šimunić, Žarko Tušek i Emil Gredičak
Damir Krajac/Cropix

Kaznene prijave

Sadržaj razgovora koji je sniman, zbog čega Tušekov odvjetnik Vladimir Terešak najavljuje kaznenu prijavu protiv Šimunića i novinara 24 sata, službeno još nije predmet istrage. USKOK tek treba procijeniti ima li u tome što Tušek nudi Gredičaku neke javne funkcije za koje je potrebno raspisati natječaj elemenata kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Šimunić je u srijedu opovrgnuo da je on bio taj koji je inicirao susret s Tušekom. Na izričito pitanje jesu li mu neka od tih mjesta koja mu je nudio Tušek nudile i druge političke stranke, izričito je odgovorio:

- Ne. Ja sam primio više od 200 poruka i u samo jednoj sam nazvan izdajnikom.

Inače, osim dijela u kojem se razgovara o koalicijskoj suradnji, Tušekovoj ponudi da se Šimuniću pomogne u kampanji odnosno da mu "riješi" plakate, pozicioniranju u županijskoj slupštini, mogućnosti da karijeru nastavi u nekoj od javnih ustanova kao što su Park prirode, a što je sve garnirano rečenicom "Kaj bi ti štel", objavljeni su i dijelovi razgovora u kojem Tušek iznosi i svoje stavove o sebi i Vladi Andreja Plenkovića.

Sebe ne vidi kao župana, nego puca puno dalje. Kaže da mu se otvara mjesto političkog tajnika stranke i čak ulazak u Vladu.

- Moramo svi težiti tome da imamo relevantne ljude u državnoj politici jer bez njih nemremo napraviti osnovne generalne stvari za naš kraj. Imam prostora kao predsjednik Odbora za gospodarstvo razvijati se na nacionalnoj sceni i kao budući politički tajnik HDZ-a dodatno se razvijati na nacionalnoj sceni. Potencijalno mi se otvaraju vrata ulaska u Vladu ako se potrefi neko ministarstvo koje meni odgovara. I mislim, sljedeće, pošto imam 39 godina, da je vrijeme za tu tekmu - kaže Tušek.

Tušek objašnjava i kako stoje stvari stoje u stranci, da se ne može puno napraviti za kraj kad su uvijek prvi Dalmatinci i Slavonci (članovi HDZ-a, op. a.). Zatim kasnije u dva navrata iznosi i viđenje sebe, govori o Vladi, a u trećem dijelu, kada Šimunić kaže da je bio kod HDZ-ova ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, otvoreno kritizira njegove sposobnosti.

Bog i batina

- Ne tražim ja da budem bog i batina svemira, nego hoću svojim suportom kroz državne odnose, sa svojim privatnim odnosima koje imam s dijelom Vlade i ministrima, za koje mislim da su stvarno dobri ministri, ima tu i ministara (kaže š**ka ili šutka, nije razumljivo, op. a), ima tu sva, kaj bi ih pol odmah prebrisal, ali s onim koji su dobri frendovi, hoću pomoći ovom kraju. Nemrem pomoći, je.. ti pas glavu, kad župan sve koči! - kaže Tušek koji je uvjeren da Zagorje može dobiti puno više novca od Vlade i fondova EU kada bi HDZ bio na vlasti u županiji.

- Nije problem što je on meni nudio, što se funkcije nude na stolu, nego je problem da se čovjek našao sa mnom... Nudili su mi da uđem u stranku, da budem njihov kandidat, ali nitko se nije usudio reći da budem potpredsjednik bilo čega, skupštine, nečega što bi možda bilo i normalno. Ali ne pozicije institucija - rekao je Šimunić prije ispitivanja na USKOK-u, koji je sada na potezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:30