OZBILJAN PROBLEM

'DRŽAVA BI MOGLA IZGUBITI CROATIA AIRLINES' Sindikat upozorio na veliku opasnost: 'Propadale su i veće kompanije u Hrvatskoj uz blagoslov politike'

 Tom Dubravec / CROPIX

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu, vezano za najavu štrajka sindikata ORCA u Croatia Airlinesu, priopćio je u petak kako je Vlada odgovorna za stanje u Croatia Airlinesu, ustvrdivši da je vjerojatan i ovaj scenarij - potpuni gubitak jedinog državnog avioprijevoznika, sa svim posljedicama za zrakoplovstvo i gospodarstvo Hrvatske.

U Samostalnom hrvatskom sindikatu zaposlenika u zrakoplovstvu smatraju da je Vlada RH, kao vlasnik Croatia Airlinesa, neizvršavanjem svojih obveza i obećanja, stvorila pretpostavke za štrajk pilota, stjuardesa i aviomehaničara, koji su za 8. kolovoza najavili Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA).

Kao razlog naveli su da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Croatia Airlines Vladi ne treba. Naprotiv, žele ga se što prije i bezbolnije riješiti, a to pokazuju svi vladini postupci koje (ne) poduzima vezano za našeg jedinog avioprijevoznika - tvrdi Samostalni sindikat.

U Samostalnom sindikatu smatraju kako Vladi odgovara štrajk, jer bi u suprotnom, kažu, ispunila svoju zakonsku dužnost i postavila novu upravu s punim mandatom, a što zahtijeva sindikat pilota, stjuardesa i aviomehaničara.

- Propustivši imenovati upravu isprovocirali su sindikat ORCA da obavi njihov prljavi posao koji bi mogao dovesti do gašenja Croatia Airlinesa umanjujući time svoju vlastitu odgovornost - navode u sindikatu.

Kažu i kako će štrajk svakako smanjiti vrijednost kompanije i tako ponuditi alternativu, a to je pronalazak "strateškog partnera" koji će je za minimalna (u poslovnom smislu smiješna) sredstva preuzeti.

Smatraju kako Vladi na ruku ide i činjenica da u Croatia Airlinesu nema Kolektivnog ugovora, pa tako ni zaštite radnika, te poslodavac nije dužan isplatiti veću otpremninu od zakonske, a nema niti osiguranja od prekomjernog otpuštanja radnika u slučaju promjene vlasnika.

- Sindikat ORCA ne želi pregovarati oko novog Kolektivnog ugovora te postavljanjem nerealnih i nerazumnih zahtjeva za potpisivanje novog kolektivnog ugovora Vladi RH pruža alibi za jednostavno konačno rješenje, a to je uništenje još jednog poslovnog subjekta u Hrvatskoj - upozorava Samostalni sindikat.

U Samostalnom sindikatu smatraju kako sindikat ORCA (piloti, stjuardese i aviomehaničari) ograničeno razumije situaciju i gleda samo svojih parcijalne trenutne interese te dopušta biti uspješno manipuliran od Vlade.

- Predstavnici pilota idu tako daleko da Radničkom vijeću Croatia Airlinesa predlažu dodatno otpuštanje radnika bez obzira na posljedice za kompaniju kao i raspuštanje Radničkog vijeća, što bi do kraja razoružalo radnike u obrani Croatia Airlinesa od propasti - navodi se u priopćenju.

U samostalnom sindikatu smatraju kako predstavnici sindikata ORCA ne shvaćaju da Croatia Airlines nije Swissair, a Hrvatska nije Švicarska te da se posao preoblikovanja kompanije ne može obaviti bez bolnih posljedica.

- Uostalom, propadale su i veće kompanije u Hrvatskoj uz blagoslov politike, a da za to nitko nikad nije niti će odgovarati - zaključuju u priopćenju.

Uprava Croatia Airlinesa - 800.000 eura gubitka po svakom danu štrajka

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak u 17 sati u luci u Novom Vinodolskom dat će izjavu za medije u povodu najave štrajka Sindikata organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA).

Uprava Croatia Airlinesa (CA) ranije u petak upozorila je kako će štrajk koji je sindikat ORCA najavio za sredinu sljedećeg tjedna uzrokovati gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka te pozvala sindikate i zaposlene na "duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:58