NOVI ZAKON

DRŽAVA ĆE GRAĐANIMA PLAĆATI POLA RATE STAMBENOG KREDITA! Stižu velike olakšice: otkrivamo tko će ih moći koristiti i na koje se sve stanove odnose

 HANZA MEDIA

Odgovarajući na optužbe da građanima ukida olakšicu za kupnju prve nekretnine i istodobno tvrdi da je to dobra mjera, ministar financija Zdravko Marić najavio je novu povlasticu za mlade obitelji koje žele riješiti stambeno pitanje.

- Doći će do kompenzacije. To će, u okviru svog resora, Vladi predložiti kolega Lovro Kuščević, ministar graditeljstva, a odnosi se na subvencioniranje dijela kamata upravo za prvu nekretninu - rekao je Marić u Saboru. Da će država mladim obiteljima olakšati rješavanje stambenog pitanja, ministar Kuščević je najavio još tijekom izborne kampanje, a sada potvrđuje da će se nacrt Zakona o subvencioniranju stambenih kredita naći u saborskoj proceduri do kraja ove godine.

Probni rok

- Ispunjavamo obećanje iz kampanje - kaže Kuščević, koji je sa zadovoljstvom pojasnio i novine koje donosi već izrađeni prijedlog zakona. Premda neke detalje još treba definirati i moguće su izmjene, ministar graditeljstva kaže da su osnovne teze zakona postavljene. Najvažnija povlastica podrazumijeva da će subvencija za ratu kredita iznositi do 50 posto, i to na određeni broj godina, a najmanje četiri. Na nju mogu računati građani do 45 godina starosti.

- Ako je nekome rata kredita 2000 kuna, država će mu dati 1000 kuna na rok od najmanje četiri godine - pojašnjava Kuščević. Broj subvencioniranih godina može se i produljiti ako u međuvremenu dođe do proširenja obitelji - za svako dijete poticaj će produljiti za još dvije godine. Također, pojašnjava Kuščević, obiteljima se želi izaći ususret i tako da se subvencioniranje proširi i na kupnju većeg stana. Ako mlada obitelj želi kupiti veći stan jer se u međuvremenu i proširila, moći će također računati na povlasticu.

Uz to, za razliku od dosadašnje prakse, država neće poticati samo kupnju novih stanova nego i rabljenih. Jedan od razloga za to, pojašnjava Kuščević, jest činjenica da u nekim mjestima Hrvatske novogradnje niti nema, a cilj je da se i mladim obiteljima koje ne žive u velikim gradovima također omogući kupnja nekretnine.

Poticanje obnavljanja

- Osim toga, subvencioniranjem kupnje rabljenih stanova želimo osigurati da se kuće obnavljaju, a ne da ostaju ruševine - dodaje Kuščević. Da misli na probleme s kojima se kupci nekretnina suočavaju izvan Zagreba, potvrđuje i time što novim zakonom želi povećati cijenu četvornog metra stana u odnosu na onu koju su određivali prijašnji zakoni. Jer, u Splitu i Dubrovniku, primjerice, cijene stanova često su znatno veće nego drugdje. Zakon bi mogao stupiti na snagu u prvoj polovici iduće godine, a vrijedit će 12 mjeseci. To znači da će državne potpore za kupnju stana imati ograničen rok. Takva vrsta subvencija, dodaje ministar, u pravilu je ograničena, a kada istekne definirani rok, vidjet će što dalje.

Zakon sa sličnom namjerom već je imala HDZ-ova Vlada koju je vodila Jadranka Kosor, a rok mu je bio dvije godine. Na snazi je bio 2011. i 2012. godine, kada je tržište nekretnina bilo u prilično velikoj krizi.

U odnosu na obuhvat tog zakona, prijedlog ministra Kuščevića trebao bi zahvatiti veći broj potencijalnih korisnika, ali i tipova nekretnina. Stari je zakon, primjerice, subvencionirao kupnju novog stana do 100.000 eura, na rok ne kraći od 20 godina, a četvorni metar stana nije smio bio skuplji od 1900 eura.

Također, od državnog novca kupac je mogao platiti polovicu mjesečnih obroka prve četiri godine otplate kredita.

Natječaj za banke

Kada Zakon stupi na snagu, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) raspisat će natječaj na kojem će banke moći dati ponude po kojim uvjetima žele sudjelovati u ovom projektu, pa ministar očekuje da će i kamatne stope na kredite biti povoljnije. Na kraju, koliko će ova povlastica koštati državu? Procjena govori da bi godišnji trošak za proračun mogao biti 35 milijuna kuna. To je za proračun nedvojbeno skuplje od ukidanja povlastice na porez na kupnju prve nekretnine. Glavni razlog zbog kojeg su porezni stručnjaci to predložili jest smanjenje izuzeća kako bi se opća stopa mogla spustiti s četiri na pet posto. Ministar Marić tome dodaje i cilj da se “uravnoteži prodaja nekretnina”.

-------------------------
Za svako dijete još dvije godine pomoći

- država će plaćati 50 posto otplate kredita

- trajanje subvencije najmanje četiri godine

- subvencija se produljuje dvije godine za svako novorođeno dijete

- može se koristiti za kupnju novog i rabljenog stana, kao i za kupnju većeg stana

- povlasticu mogu koristiti građani u dobi do 45 godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2022 01:33