STVARANJE STABILNOG SUSTAVA

'DRŽAVA ĆE POMOĆI GRAĐEVINARIMA DA PRODAJU 20 TISUĆA STANOVA, A GRAĐANIMA OSIGURATI POVOLJNE UVJETE' Ministrica Mrak Taritaš o novim potezima Vlade

ZAGREB - Prigovor investitora o nesigurnosti investicija u Hrvatsku djelomično je opravdan, a Vlada ga želi riješiti stvaranjem stabilnog sustava koji će jamčiti primjerenu administrativnu brzinu i sigurnost investicije od zamisli do ostvarenja, rekla je danas ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na 9. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina.

"Za investitore moramo stvoriti jasna pravila koja se ne smiju mijenjati tijekom realizacije investicije", rekla je ministrica.

Najavila je da Ministarstvo idući tjedan u probni rad pušta portale "e-planovi" i "e-dozvole". Na prvom će zainteresirani moći dobiti informaciju o tome koji je prostorni plan na snazi za česticu koja ih zanima i što se na njoj može graditi, a na drugom će tražitelji dozvola za građenje moći pratiti put svoga zahtjeva kroz administraciju.

Ministrica je naglasila važnost prostornog planiranja i poštivanja onoga što je u tim planovima zapisano. Kaže da to nije uvijek tako, a za primjer uzima golf na Srđu koji je, kaže, planiran u prostornim planovima koji su prošli javnu raspravu, ali se unatoč tome stvar vraća na početak što nije dobro.

Na novinarsko pitanje, prilikom odlaska s konferencije, što se može očekivati na tržištu stanova ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kazala je da je prema podacima Ministarstva u Hrvatskoj trenutno oko 20 tisuća neprodanih stanova te da će država putem programa POS plus, koji bi trebao startati krajem travnja, pomoći građevinarima da ih prodaju, a građanima kupnju po povoljnim uvjetima.

Europska unija po njezinim riječima donosi nešto liberalnije uvjete za projektante i inženjere nego što su sada u Hrvatskoj pa će ministarstvo 'olabaviti' sadašnji sustav licenciranja i bodovanja inženjera koji EU ne poznaje, kako bi mogli konkurirati kolegama iz drugih zemalja.

Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja konferencije o nekretninama je Velika Britanija, a njezin veleposlanik u Hrvatskoj David Slinn rekao je kako Hrvatska, kao i Britanija i London lani, kad su organizirali Olimpijske igre, ulaskom u Europsku uniju ima jedinstvenu i neponovljivu priliku skrenuti međunarodnu pozornost na sebe.

Olimpijada je pomogla imidžu Velike Britanije predstavivši je kao dinamično i kreativno društvo, a slično tome ulazak u EU za Hrvatsku je golema prilika i izazov, kaže Slinn podcrtavajući da će prvi put u eri proširenja, u EU ući samo jedna zemlja u koju će početkom srpnja biti uprte oči međunarodne javnosti.

Na dvodnevnoj 9. međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina više od stotinu sudionika raspravlja o načinima kako pokrenuti investicije, zelenoj gradnji, ulozi fondova EU-a, turizmu i marinama, razvoju golf projekata itd.

Organizator konferencije je tvrtka Filipović poslovno savjetovanje, a tijekom dva dana održat će se više od 20 panela, na kojima će predavati 115 predavača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:16