SUBVENCIJA

DRŽAVA DIJELI NOVAC ZA BIJELU TEHNIKU Svakome tko odluči kupiti 'zeleni uređaj' sjest će 800 kn, količine su ograničene

 Foto: CROPIX

Samo četiri mjeseca nakon prve akcije sufinanciranja kupnje A+++ kućanskih uređaja, Ministarstvo zaštite okoliša ponovo će građanima omogućiti kupnju tih uređaja uz državni poticaj. Kako se neslužbeno saznaje, akcija bi trebala početi 2. listopada, a država će ponovo za svaki uređaj dati 800 kuna. Ukupno će na raspolaganju biti 10 tisuća uređaja, iz čega proizlazi da je za cijelu akciju osigurano 8 milijuna kuna.

Javni poziv za dobavljače bit će objavljen tijekom narednih dana kako bi mogli prijaviti raspoložive modele uređaja.

Novu akciju državnog sufinanciranja najučinkovitijih kućanskih uređaja neslužbeni izvori u Ministarstvu zaštite okoliša objašnjavaju velikim uspjehom prve takve akcije koja je organizirana u lipnju ove godine. Prema službenim podacima, tada je u samo devet dana kupljeno 10 tisuća uređaja, a navodno se građani već dugo raspituju o ponovnom pokretanju tog projekta. Zbog tadašnjeg velikog interesa građana, ministar Mihael Zmajlović još u lipnju najavio je da će se pokušati pronaći dodatna sredstva za pokretanje nove akcije u drugom dijelu godine.

Najviše perilica

Kako se doznaje, od ukupnog broja kupljenih uređaja čak 90 posto se odnosilo na perilice rublja, a najveći broj uređaja kupili su građani Zagreba, Primorsko-goranske te Istarske županije. Od ukupnog broja kupljenih uređaja građani su 63 posto uređaja zamijenili sa starim, a 37 posto uređaja takve vrste kupljeno je prvi put.

Uštede struje i vode

Građani koji su pak kupili najučinkovitije uređaje već sada mogu vidjeti jasne koristi kroz manji trošak za struju ili vodu, tako da je za očekivati kako će interes za iskorištavanje državnih poticajnih sredstava u jesenskoj akciji možda biti i veći nego na proljeće.

Prema dostupnim podacima, kupnjom 10.000 A+++ kućanskih uređaja uštedjet će se 1,006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisije C02. To odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstva, godišnjoj potrošnji vode u 166 kućanstava, emisiji CO2 za 80 automobila u jednoj godini te godišnjoj potrošnji električne energije za 559 električnih automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 23:53