FINANCIJSKA POTPORA

Država djeci branitelja plaća pripreme za državnu maturu

Ako se matura ne može položiti bez privatnih tečajeva, zašto na njih nemaju pravo i druga djeca?

Ministar branitelja Tomo Medved

 Damir Krajač/Cropix

Ministarstvo branitelja raspisalo je javni poziv kojim ciljanim kategorijama sufinancira pripremni tečaj za polaganje ispita državne mature ili za pripremu prijemnog na fakultetu, s ukupnim fondom od 90 tisuća kuna.

Zahvaljujući ovoj ponudi pet kategorija djece branitelja, dragovoljaca i ratnih vojnih invalida, kao i vojni invalidi i branitelji osobno, ustalili su se kao jedina skupina u državi s pravom na povrat novca za privatne poduke, odnosno tečajeve za pripremu mature ili razredbenog ispita, unatoč tomu što je od uvođenja mature stav obrazovne politike da privatne pripreme za maturu nisu potrebne.

Naime, praksa je gimnazija da i cijelu zadnju godinu obrazovanja provode u školama pripreme za maturu, a ove je godine država uložila oko deset milijuna kuna za provedbu probne državne mature, dakako, besplatno za sve učenike.

Kako stoji u javnom pozivu Ministarstva branitelja, sufinanciranje se odnosi na povrat sredstava do najviše 2000 kuna, a koja su polaznici iz navedenih skupina uplatili "pravnom subjektu ovlaštenom za obavljanje djelatnosti organizacije pripremnog tečaja". Pritom djeca smrtno stradalih i nestalih branitelja ostvaruju pravo na sufinanciranje jednog tečaja bez obzira na socijalni status, dok vojni invalidi i branitelji odnosno djeca vojnih invalida, dragovoljaca i branitelja mogu ostvariti povrat troškova ovisno o primanjima ukućana (ne smiju biti viša od 2660,80 kuna).

Dugogodišnji sporazum

Iz Ministarstva branitelja potvrđuju kako ovaj natječaj provode od školske godine 2007./08. Podsjećaju da je Ustavni sud ukinuo članak 53. Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kojim su ostvarivali pravo prednosti pri upisu u obrazovne ustanove. Nakon toga je Ministarstvo branitelja s Rektorskim zborom i Ministarstvom obrazovanja (na čijem je čelu bio Dragan Primorac) u ožujku 2007. potpisalo Sporazum o poticajnim mjerama za upis u ustanove visokog obrazovanja ciljanih kategorija osoba.

image

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Ranko Šuvar/Cropix

Od tada ciljane kategorije ostvaruju pravo kakvo nije dostupno ostalim učenicima. Sociolog Renato Matić smatra kako je očito došlo do toga da se sporazum iz 2007. ponavlja po automatizmu i bez promišljanja.

- Mjera se ustalila, postala je praksa i o tomu više nitko ne razmišlja, kao ni o tomu kako to da imamo paralelnu praksu dviju ili više institucija i propise koji prolaze ispod radara. Ovakve stvari prolaze a da se nitko ne pita ima li to smisla. U takvoj situaciji teško je da će doći do dokidanja mjere, jer nitko ne želi izazivati socijalne potrese. Bez obzira na to što je ovo iracionalno, ipak je riječ o sitnoj stvari u moru mjera čijom bi se racionalizacijom mogle ostvariti uštede, ali i puno efikasnije obaviti poslovi na pravi način - kaže Matić.

Siromašna djeca zakinuta

Da je uistinu riječ o sitnoj mjeri, odnosno malom broju korisnika, pokazuju brojke s lanjskog natječaja. Tada je na javni poziv apliciralo 45 kandidata, od kojih je zahtjev odobren za samo njih 19, što znači da nije ni potrošen ukupni fond, nego oko 32.600 kuna. Teo Matković, znanstvenik s Instituta za društvena istraživanja, podsjeća kako postoji značajan broj djece u svakoj generaciji koja pohađaju privatne pripreme, što dakako ovisi o primanjima njihovih roditelja.

- Oni koji nisu djeca branitelja i nisu imućni su u problemu. Ako je stav obrazovne politike da pripreme za maturu nisu potrebne, tada uzaludno bacamo novac. S druge strane, ako su privatne pripreme doista potrebne za uspjeh na maturi, onda to ne govori dobro ni o sustavu srednjeg obrazovanja ni o državnoj maturi - kaže Matković, po čijem mišljenju djeca branitelja, unatoč tome što mogu imati otegotne okolnosti, nisu jedina skupina koja treba pomoć.

Na upit bi li trebalo ukinuti ovakav natječaj, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu: - Ako Ministarstvo hrvatskih branitelja odluči i idućih godina davati financijsku potporu određenim kategorijama pristupnika državne mature, mogu to napraviti dokle god budu smatrali da ta financijska potpora doprinosi cilju koji su postavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 03:18