BANKARSKA AFERA

Država htjela zataškati kriminal u Hypo banci?

ZAGREB - Prošli tjedan Sloveniju je uzdrmala nova bankarska afera. Naime, Hypo Alpe Adria Bank International iz Klagenfurta objavila je da je smijenila uprave u svojim dvjema slovenskim tvrtkama koje su u njihovu 100-postotnom vlasništvu.

U službenom priopćenju nisu, jasno, objavljeni razlozi smjene, no slovenski su mediji odmah prstom ukazali na niz nepravilnosti u poslovanju, posebno ističući da je bilo velikih problema u radu lizinške tvrtke u vlasništvu Hypo banke te da su se uzimale provizije za poslovanje.

Ozbiljne zloporabe

Finance su došle i do informacije da je Nadzorni odbor, “nažalost, došao do saznanja da postoje dokazi, ali i puno informacija, koji stvaraju osnovanu sumnju u pronevjere, koruptivnost, nezakonite nekretninske koristi i vrlo ozbiljne zloporabe”. Među poslovima koji su izazvali poseban interes Klagenfurta oni su s tvrtkom Vegrad (koja je završila u stečaju), pri čemu su uočeni teško objašnjivi tijekovi novca u Lihtenštajn i neka poduzeća u financijskim oazama.

Među ostalim, navode Finance, bilo je i pritisaka na komitente, odobravanja kredita bez valjanih osiguranja te netransparentno unajmljivanje vanjskih izvođača, uključujući i osobe koje ne bi trebale biti u poslovnim odnosima s bankom.

Središnjica banke u Klagenfurtu reagirala je izuzetno brzo, imenujući novo vodstvo obaju poduzeća, a novi predsjednik uprave Alexander Picker u razgovoru za ljubljansko Delo izjavio je kako nije uopće razgovarao sa smijenjenima te da ga oni uopće ne zanimaju. On je pak kao glavni razlog smjene naveo “gubitak povjerenja” vlasnika prema bivšoj upravi. Potvrdio je pak da je banka prošle godine loše poslovala te da ne može očekivati dobitak. Posebno je naglasio kako je u banci potrebno “počistiti stvari”.

Problem su rezervacije

“Operativno banka dobro radi, poteškoće nam zadaju rezervacije koje smo morali platiti”, rekao je novi šef Hypo banke u Sloveniji.

Opozicija je pak skočila na ministricu unutarnjih poslova Katarinu Kresal za koju tvrdi da je u mogućem sukobu interesa zbog svoje veze s jednim ljubljanskim odvjetnikom, povezanim s poslovima Hypo banke . Kompletnu istragu, čini se, pokrenula je skupina nezadovoljnih zaposlenika banke koji su se javili kao žviždači.

No, novi je problem u cijeloj priči informacija da je Ured za sprečavanje pranja novca u više navrata ukazivao na brojne sumnjive transakcije u banci koje pak nisu bile istražene. Navodno je za to zaslužna Banka Slovenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:28