ZIMMER FREI

DRŽAVA KREĆE U KONAČNI OBRAČUN SA SIVOM EKONOMIJOM U TURIZMU Brojni inspektori tražit će sobe na crno koje nije pronašla carinska inspekcija

U pet godina carinski su inspektori uspjeli otkriti samo 448 slučajeva za prekršajne naloge ili kazne
 Vojko Basic / CROPIX

Ove turističke sezone na Jadran stiže znatno stroži nadzor za sve one koji se okušavaju u nelegalnom smještaju: prema podacima koje su nam dostavili iz Državnog inspektorata, u ovom tijelu od travnja u sklopu Turističke inspekcije djeluju čak 52 inspektora koji u dijelu svojih zaduženja imaju nadzor neregistriranog i nelegalnog smještaja na području Jadrana, od ukupno 65 radnih mjesta koliko ih je u sklopu Turističke inspekcije sistematizirano za kontrolu sive ekonomije smještajnih kapaciteta na obali.

Većina njih djeluje kroz područne urede koji su organizirani na području Rijeke i Splita, ali nelegalni zimmer frei inspektori mogu kontrolirati i kroz ispostave ureda koje su zasad organizirane u mjestima kao što Pula, Rab, Crikvenica, Mali Lošinj, ali i u Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Korčuli.

Nova organizacija Turističke inspekcije, može se ovih dana čuti u sektoru, značajan je pomak u odnosu na to kako se nelegalni zimmer frei “lovio” proteklih pet godina, otkako je nadzor nad registriranom djelatnošću dospio pod “šapu” Carinske inspekcije.

Dva inspektorata

To se dogodilo 2014., kad je s radom prestao tadašnji Državni inspektorat, a inspekcije raspodijeljene po ministarstvima, prilikom čega su turistički inspektori ostali bez ovlasti kontrole nelegalnog smještaja jer su one dodijeljene carinskim inspektorima.

Prema podacima koje je bio objavio Jutarnji , carinski su se inspektori pokazali neuspješnima u nadzoru nelegalnih turističkih soba i apartmana u koje su, kako su pojasnili, odlazili samo po dojavama anonimaca i susjeda, a nisu smjeli ulaziti u objekte koji nisu bili registrirani za obavljanje trgovačkih djelatnosti.

Problematični otoci

U pet godina carinski su inspektori tako uspjeli otkriti samo 448 slučajeva u kojima su protiv neregistriranih iznajmljivača izdali prekršajne naloge ili naplatili kazne, dok su te brojke u vrijeme bivšeg Državnog inspektorata bile znatno veće (prema posljednjim dostupnim podacima, turistički su inspektori tijekom 2009. zapečatili nešto više od tisuću nelegalnih apartmana).

Prema najavama iz sadašnjeg Državnog inspektorata, nije isključeno ni da će tijekom turističke sezone dio inspektora iz kontinentalnih područnih ureda poput onog zagrebačkog, varaždinskog ili osječkog, bude li potrebno, također biti upućeni da pomognu svojim kolegama na Jadranu.

Predsjednica zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina pohvalila je odluku da se turističkim inspektorima vrate stare ovlasti, a posebno da ih se tijekom turističke sezone u većem broju uputi na Jadran, na kojem siva ekonomija itekako postoji.

“Važno je vidjeti kako će inspekcija organizirati svoj posao te smatramo da bi inspektorima najbolje bilo nametnuti kvote koje bi trebali zadovoljiti, jer bi to bio najbolji način kako ih motivirati da što više vremena provode na terenu. Također smatramo da bi u jeku sezone trebali biti najjači nadzori nelegalnog smještaja s obzirom na to da on cvjeta u trenucima kad je legalni smještaj popunjen i kad u njemu više nema slobodnih kapaciteta, a to su uglavnom srpanj i kolovoz”, rekla je Nimac Kalcina.

Osim toga, upozorila je kako je u kontroli nelegalnog smještaja posebno važno posvetiti pažnju mjestima na otocima u kojima, zbog izolacije od kopna, postoji puno jača nelegalna djelatnost, ali i dosta jaka “dojavna služba” kad su u pitanju posjeti inspekcijskih službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 21:53