OBRAČUN S MULJAŽAMA

DRŽAVA KREĆE U LOV NA LAŽNE INVALIDE Specijalni tim istražit će svaki dosje o mirovini

Statistike pokazuju, požalio se ministar Mrsić, da Hrvatska ima preko 25 posto invalidskih mirovina u sustavu
Zagreb, 240113.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade RH.Na fotografiji: Mirando Mrsic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Država je krenula u obračun s lažnim invalidskim mirovinama. Put tome otvorila je Vlada, koja je na današnjoj sjednici usvojila uredbu kojom mijenja Zakon o mirovinskom osiguranju.

Statistike pokazuju, požalio se ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, da Hrvatska ima preko 25 posto invalidskih mirovina u sustavu.

MASOVNA PREVARA U DRŽAVNOJ UPRAVI Svaki peti zaposlenik Mirovinskog je invalid

„Niti smo mi tako bolesna nacija, niti je stanje na radnim mjestima tako loše. U svemu tome ima onih koji imaju invalidske mirovine temeljem lažnih prijava. Učinit ćemo da sustav omogući da onima koji jesu invalidi tu mirovinu i uživaju, a onima koji nisu da im se mirovina ukine“, kazao je Mrsić.

Neovisno tijelo u njegovu ministarstvu već kontrolira sve invalidske mirovine prije nego što idu u postupak. Invalidske mirovine koje su dobivene na temelju nevjerodostojne dokumentacije ići će u provjeru, poručio je Mrsić. Osniva se i Centar za medicinsko vještačenje pri HZMO-u u koji će se ulaziti kao broj, pod šifrom, čime će se osigurati objektivnost.

Vlada time želi stati na kraj slučajevima poput „afere Rubala“.

U osnovi, ova varijanta revizije invalidskih mirovina izgledat će ovako: poseban tim pri HZMO-u pregledat će svaki dosje o invalidskoj mirovini i ako ustanovi da se neka od njih temelji na nepravilnom postupku ili na lažno medicinskoj dokumentaciji, ići će se na ukidanje te mirovine. Po novom, invalidi rada će svake tri godine prolaziti provjeru, što dosad nije bilo moguće.

ISTRAŽUJEMO Kada ne bi bilo lažnih, pravi invalidi imali bi naknade do 8700 kuna mjesečno

„Vlada kreće u obračun s lažnim invalidskim mirovinama“, zaključio je Mrsić, prvi ministar koji se uhvatio u koštac s problemom lažnih invalidskih mirovina.

Promjena ima i u sustavu socijalne skrbi. Tako je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić izvijestila je da je u posljednjih 12 mjeseci broj korisnika sustava socijalne skrbi porastao za 10.000, što je izravna posljedica krize. No, upozorila je i da je revizija korisnika sustava socijalnih naknada, koju je omogućila informatizacija, razotkrila brojne nepravilnosti, pa je 5.124 osoba brisano iz sustava socijalnih nakanda. Država je tako otkrila primjere u kojima je ista osoba tri godine primala socijalnu naknadu, iako je radila, kao i slučaj primanja socijalnih naknada od strane obitelji za osobu koja je 12 godina bila mrtva.

„Kao i u drugim resorima, izostao je sustav kontrole. No, sada je sustav informatiziran i neće više biti mogućnosti za ovu vrstu nepravilnosti. Za sve koji su do sada protuzakonito primali sredstva, mi smo pokrenuli postupak uza povrat tih sredstva jer to je novac poreznih obveznika“, zaključila je Opačić.

Vlada prihvatila i osnovicu za ostvarivanje prava po osnovi socijalne skrbi, po kojoj osnovica za ostavrivanje prava za uzdržavanje ostaje 500 kuna. No, s novim proračunom dolazi i samo jedna novčana naknada za sve socijalno ugrožene, koji su te naknade do sada primali po raznim osnovama i proračunskim stavkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:52