OD VILA DO GOLOG OTOKA

DRŽAVA MOLI GRAĐANE 'Imamo 100 nekretnina, ne znamo što s njima. Imate li vi kakvu ideju?'

Među nekretninama ima i neizgrađenog i izgrađenog građevinskog zemljišta te objekata
 Cropix

ZAGREB - Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pokrenuo je akciju "Projekti 100" u sklopu koje putem javne rasprave poziva zainteresiranu javnost da do 15. rujna predloži ideje i/ili interes kako bi se moglo iskoristiti i staviti u funkciju 100 državnih nekretnina u cijeloj Hrvatskoj koje obuhvaćaju površinu od 20 milijuna četvornih metara.

Cilj tog projekta je, kako su izvijestili iz DUUDI-ja, staviti u funkciju te nekretnine, iskoristiti ih kao 'motor' daljeg razvoja jedinica lokalne samouprave te prikupiti znatna sredstva.

Među nekretninama ima i neizgrađenog i izgrađenog građevinskog zemljišta te objekata, nalaze se u svakoj hrvatskoj županiji, a većinom su bivše vojne nekretnine.

Po županijama najviše ih je, 11 i 10, na područjima Primorsko-goranske i Istarske županije, koje slijedi Grad Zagreb s 9 nekretnina na tom popisu, Ličko-senjska županija s 8, te Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska i Zadarska sa po 7, dok ih je u Sisačko-moslavačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj po 6, a u Osječko-baranjskoj 5. U ostalim županijama je manje od pet nekretnina na tom popisu DUUDI-ja.

Kao vrlo interesantne izdvajaju vile u Lovranu, Opatiji, Dubrovniku i na Plitvicama (vila Izvor), bivšu političku školu u Kumrovcu, Muzil u Puli, Hotel Iž u Zadru, Češku Vilu na Visu, Duilovo u Splitu, Kovčanje na Malom Lošinju, Željezaru Sisak (stara tvornica), Goli otok, rezidencijalni objekt u Zagrebu, data centar Deanovec i Vjesnik u Zagrebu.

Neke od tih nekretnina zauzimaju i najveće površine, poput 4,5 milijuna metara četvornih Golog otoka kojeg označavaju sa 'izgrađeno građevinsko zemljište', bivše vojne nekretnine Kukuzovac u Sinju na 2,5 milijuna četvornih metara, neizgrađeno građevinsko zemljište u Balama u Istri od 2 milijuna četvornih metara te bivše vojne nekretnine Marlera u Puli i Šepurine u Zadru koje se nalaze na površini nešto većoj od po milijun metara četvornih.

Nakon što prime prijedloge, ideje i druge vrste interesa, iza 15. rujna ove godine, u DUUDI-ju će ih, kako najavljuju, pregledati te organizirati javne natječaje za davanje u zakup, najam i prodaju tih nekretnina prema Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH.

Vjeruju i da će se realizacijom akcije "Projekti 100" pridonijeti razvoju gospodarstva lokalnih područja i boljoj kvaliteti života lokalnog stanovništva jer navedene nekretnine predstavljaju velik potencijal za investicije i ostvarivanje ekonomskog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:30