DRŽAVNA IMOVINA

DRŽAVA NE ZNA ŠTO BI S NJIMA Na internetu možete pronaći kartu svih napuštenih vojnih zgrada

 vojnaimovina.milimap.com

ZAGREB - Objavljena je internetska karta bivših napuštenih vojnih objekata u Hrvatskoj pod nazivom "Kome pri(o)padaju bivši vojni prostori", na kojoj se mogu pronaći i komentirati "neperspektivne" nekretnine Ministarstva obrane (MORH).

Adresa internetske stranice je http://vojnaimovina.milimap.com , a nastala je uz financijsku podršku Europske unije, u okviru projekta "Javni interes – nije na prodaju!", koji se provodi u sklopu programa IPA 2010 - Potpora naporima organizacija civilnog društva za praćenje i promicanje transparentnosti, učinkovitosti, odgovornosti i uključivosti javne uprave u borbi protiv korupcije.

Za sadržaj je odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stajalištem EU, niti odražava nužno stajalište Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, navodi se na web stranici.

U sklopu projekta "Javni interes - nije na prodaju" proučavali su se procesi konverzija vojnih nekretnina koji su započeli samostalnošću Hrvatske, a posebno su odabrani primjeri konverzija u Puli – kompleks Muzil, Zagrebu – bivša Vojna bolnica Vlaška, Zadru – bivša vojarna "Stjepan Radić", te Visu – vojarne "Samogor".

Rezultati te četiri konverzije detaljno su opisani u publikaciji "Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj" koja se može pronaći u javnim knjižnicama u tim gradovima, te u knjižnici Centra za mirovne studije u tiskanom izdanju, a dostupna je i za besplatan download na webu.

Na internetskoj karti Hrvatske precizno su označene lokacije 231 vojne nektretnine označene crvenim i zelenim zastavicama, a radi se o vojnim nekretninama koje je MORH ocijenio neperspektivnim.

Crvene zastavice označavaju vojne prostore koji nemaju točnu lokaciju ili fotografiju, a zelene zastavice su za nekretnine kojima su dodijeljene točne koordinate i fotografije.

Neke od tih nekretnina su predane na korištenje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, neke su predane na upravljanje jedinicama lokalne uprave ili samouprave, a neke su još uvijek pod upravom MORH-a.

S obzirom da za većinu vojnih nekretnina nije poznata točna lokacija (one često nemaju dodijeljenu adresu), korišteni su gradovi, općine i sela kao referentne točke. Administrator stranice poziva građane koji imaju slike trenutnog stanja nekretnine da ih stave na web kako bi svima bile vidljive.

KARTU BIVŠIH NAPUŠTENIH VOJNIKH OBJEKATA POGLEDAJTE OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:09