RH ČASTI

Država prodala dvorac za 4 milijuna kuna pa ga kupila za 17,5 milijuna!

Spornu kupnju vodio je Sanaderov čovjek, državni tajnik Jozo Sarač, šef Ureda za upravljanje imovinom

ILOK - U samo nekoliko sati 25. srpnja 2008. vrijednost nekretnine koju je kupovala država porasla je sa službeno procijenjenih 7,3 na 15 milijuna kuna, a u još nekoliko sati poslije i na 17,5 milijuna kuna!

Država, točnije Središnji ured za upravljanje državnom imovinom koji je zastupao državni tajnik Jozo Sarač, kupovala je od privatne tvrtke Iločki podrumi, u vlasništvu zagrebačkog Roto-prometa, dio poznatog Iločkog dvorca Odescalchi.

Država, odnosno njezina sudska vlast, nepune tri godine prije naložila je prodaju iste nekretnine, tada procijenjene na 3,9 milijuna kuna. Kupac su bili Iločki podrumi. Porezni obveznici tako su nepotrebno izgubili više od 13,5 milijuna kuna koji su se iz proračuna slili na račun privatne tvrtke.

Novac otišao privatniku

Dio dvorca Odescalchi Iločki su podrumi, za nešto manje od četiri milijuna kuna, kupili početkom siječnja 2005., mjesec dana nakon što je tadašnji ministar kulture Božo Biškupić s čelnicima Razvojne banke Vijeća Europe dogovarao zajedničko financiranje projekta “Ilok - Vukovar - Vučedol istraživanja, obnove i revitalizacije kulturne i prirodne baštine”, koji je uključivao i obnovu Iločkog dvorca.

Stečaj Ilokturista

Već je tada bilo jasno da će Hrvatska, uz pomoć te banke, ući u 226,2 milijuna kuna vrijedan projekt obnove kulturne baštine u hrvatskom Podunavlju. Dogovoreno je da Vlada u tome sudjeluje sa 25 posto. Projekt je ubrzo odobren, no iako je obuhvaćao i obnovu Iločkog dvorca, jedan njegov dio, 11. siječnja 2005., rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku, prodan je za nešto manje od četiri milijuna kuna.

Trgovački sud u Osijeku, naime, vodio je stečajni postupak propalog Ilokturista u čijem je NO-u bio ministar Petar Čobanković . Ta je tvrtka bila vlasnik dijela Iločkog dvorca, a ostatak je bio u državnom vlasništvu. Dio dvorca kupili su Iločki podrumi.

Nova procjena

Nejasno je zašto je Ministarstvo kulture u poodmakloj fazi priprema za obnovu dvorca pasivno promatralo tu transakciju i zašto već tada nije učinjeno ono što je uslijedilo nakon nepune tri godine, ali neusporedivo skuplje: da Vlada, izravno od stečajnog upravitelja, kupi dio dvorca koji ide u obnovu.

- Bila je silna žurba da Vlada kupi njihov dio dvorca. Tražili su da hitno napravimo procjenu vrijednosti donje etaže dvorca i još nekoliko prostorija u vlasništvu Iločkih podruma - kaže osoba koje je sudjelovala u tom poslu.

Osječka tvrtka Cenzor MS obavila je procjenu i 25. srpnja 2008. predala je naručitelju, Gradu Iloku. Dio dvorca u vlasništvu Iločkih podruma procijenjen je na 7,3 milijuna kuna. Kad su iz Grada Iloka javili u Ministarstvo kulture kolika je procjena, rečeno im je da je to smiješno mali iznos te da ga povećaju na 15 milijuna kuna.

Cenzor MS odbio je lažirati podatke pa se posla latila iločka Ispostava porezne uprave. Za samo nekoliko sati, istoga 25. srpnja, napravili su novu procjenu - na 17 milijuna kuna.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:47