VLADA UKIDA UREDE

Država štedi na slabima: Djeca, invalidi i žene ostaju bez pravobraniteljice

ZAGREB - Posebna pravobraniteljstva za djecu, ravnopravnost spolova i invalide uskoro bi mogla biti ukinuta. Prihvati li Vlada prijedlog Zakona o pučkom pravobranitelju, koji je pripremljen u Ministarstvu pravosuđa, te će tri institucije, ključne za zaštitu ljudskih prava, biti pripojene Uredu pučkog pravobranitelja.

Prema prijedlogu koji je napravila posebna radna skupina - a u kojoj nije bilo predstavnika specijalnih pravobraniteljstava - sadašnji samostalni pravobranitelji postali bi zamjenici pučkog pravobranitelja Jurice Malčića.

- Osnovna intencija jest jačanje pučkog pravobranitelja sukladno ustavnim promjenama. Prije svega zbog učinkovitije zaštite prava građana i osjetljivih skupina, razmatra se ideja integriranja instituta pravobranitelja. Dakle, zakonskim prijedlogom institucije specijaliziranih pravobranitelja ne bi se ukidale već integrirale - odgovorili su nam u Ministarstvu pravosuđa.

Pisali Josipoviću

Nije šija nego vrat, kažu naši sugovornici. Pravobraniteljstva će ostati bez samostalnosti, a time i bez moći.

Neslužbeni argument za “integriranje” jest i ušteda. No, on pada u vodu i površnom analizom državnog proračuna.

Sva pravobraniteljstva ove su godine dobila oko 20 milijuna kuna, od čega je polovica dodijeljena upravo pučkom pravobranitelju. Integriranjem ostalih pravobraniteljstava moglo bi se uštedjeti na pokojem administratorskom radnom mjestu. No, kolika bi to doista bila ušteda za državni proračun? Možda milijun kuna, kažu naši sugovornici. A kolika bi bila šteta?

- Šteta bi bila nemjerljiva. Apsolutno se protivim bilo kakvom ukidanju, osobito Ureda pravobraniteljice za djecu, koji je za mene najbolja institucija u zemlji i valjda jedina u kojoj ništa ne treba mijenjati - kaže prof. Dubravka Hrabar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Ona je svoju analizu štete ukidanja pravobraniteljstva uputila na sve relevantne adrese, od predsjednika države Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor do nadležnih saborskih odbora.

Tri slučaja u 2002.

Podsjećamo na to da su i prije osnivanja zasebnih pravobraniteljstava u Uredu pučkog pravobranitelja postojali njegovi zamjenici zaduženi za osobito osjetljive skupine, pa tako i za djecu.

Koliko su bili angažirani i od javnosti prepoznati u borbi za dječja prava, može se iščitati i iz njihovih redovitih godišnjih izvješća, koje svaki pravobranitelj jednom godišnje podnosi Saboru. U 2002. godini, odnosno godini prije osnivanja Pravobraniteljstva za djecu, Uredu pučkog pravobranitelja, prema izvješću, prijavljena su tri (!) slučaja povrede dječjih prava!

‘Manje važan’ problem

Prošlogodišnje izvješće pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić ima više od 200 stranica. Postupala je u 2409 novih predmeta.

- Mislim da bi gubitak nezavisnosti specijaliziranih pravobraniteljica bio korak unazad u zaštiti prava ranjivih skupina. Nažalost, iskustva pokazuju da su dječja pitanja, interesi i problemi uvijek ‘manje važni’ od problematike odraslih pa se bojimo da neće doći do izražaja.

Osim toga, pravobranitelji za djecu izrazito su personalizirane funkcije, pa se bojim da bi se sve to moglo ostvariti i održati unutar druge institucije - kaže Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, koja još uvijek nije dobila na uvid prijedlog novog zakona niti je sudjelovala u njegovoj izradi.

Drugi argument za izmjenu dosadašnjeg funkcioniranja ombudsmanskih ureda pronađen je u mjerilima europskih pregovarača za zatvaranje poglavlja o pravosuđu. Oni traže “jačanje institucije pučkog pravobranitelja”.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:58