PRAVOSUDNI APSURD

DRŽAVA VEĆ 4 GODINE GONI ZAGREPČANKU ZBOG - MAJICE U 3 ujutro zaustavio ju je policajac i tu je počela njezina agonija: 'Nisam imala pojma što nosim'

 
 Profimedia, CROPIX

Večernji izlazak u bijeloj majici jednog poznatog švicarskog brenda, na kojoj je bio otisnut crni logo indijske konoplje, prisjeo je Zagrepčanki G. O. (33).

Zbog te majice kupljene u renomiranoj trgovini u Zagrebu, koju je dobila na poklon od prijateljice, 33-godišnjakinja već pune četiri godine vodi sudsku bitku.

Policija i sud smatraju da je nošenjem te majice “vršila promidžbu marihuane”, odnosno da se ogriješila o Zakon o suzbijanju zloporabe opojnih droga koji zabranjuje “svaki oblik promidžbe i oglašavanje droge označavanjem i prezentiranjem slikom, crtežom ili na bilo koji drugi način”. Propisana je kazna od 5000 do 20.000 kuna!

Spornu majicu, koju joj je policija oduzela, nosila je 3. srpnja 2015. tijekom večernjeg izlaska. Oko 3 sata poslije ponoći, dok je hodala zagrebačkom Ulicom baruna Filipovića, njezin modni outfit uočio je policajac.

Ukazao joj je da je u prekršaju pa je djevojka završila na policiji.

- Ne smatram se krivom, ali priznajem prekršaj. Nosila sam majicu na kojoj je crnom bojom otisnut neki uzorak, a za koji sam tek u sudnici čula da predstavlja promidžbu marihuane.

Meni to nije bila namjera. Majicu sam dobila od kolegice i nisam proučavala što je na njoj otisnuto. Ako je nešto protuzakonito, smatram da se ne bi prodavalo u trgovinama. Molim sud da uvaži činjenicu da nisam bila svjesna da činim prekršaj - branila se G. O. na suđenju.

No, Prekršajni sud u Zagrebu ju je u studenome 2016. godine prvi put proglasio krivom zbog tzv. promicanja droge, ali ju je oslobodio kazne, kao i plaćanja troškova postupka.

Cannabis Icon Vector. Medical Green Plant Illustration Isolated On White Background. Graphic Design Element For Printables, Web, Prints, Image: 340494944, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Njezin odvjetnik Nikica Leskovar žalio se na presudu zbog povrede odredbi materijalnog prekršajnog prava jer, između ostaloga, “djelo za koje se tereti nije prekršaj te se radi o regularno dozvoljenoj prodaji majice s uzorkom svjetski poznatog brenda”.

Visoki prekršajni sud žalbu je uvažio i u travnju 2017. odlučio kako je prvostupanjski sud propustio utvrditi relevantne činjenice - je li djelo koje se djevojci stavlja na teret uopće prekršaj i je li nošenjem majice s logom marihuane vršila promidžbu droge s ciljem privlačenja kupaca i krajnjih potencijalnih potrošača.

Nakon dvogodišnje pauze i samo dva mjeseca prije zastare, jer toliko je trebalo da u ponovljenom postupku novi prekršajni sudac zakaže raspravu, sve kreće ispočetka.

Taj je postupak proveden ekspresno pa je u svibnju ove godine G. O. ponovno proglašena krivom i opet oslobođena kazne uz obvezu plaćanja paušalnih troškova u iznosu od 200 kuna.

“Time što je javno izlagala list marihuane na svojoj majici i time sugerirala da je droga marihuana dopuštena i prihvatljiva, ostvarila su se sva bitna obilježja prekršaja koji se okrivljenoj stavlja na teret.

Pritom nije od presudne važnosti što je majica kupljena u prestižnom dućanu jer se za prekršaj odgovara i ako je počinjen iz nehaja. Prilikom odmjeravanja kazne olakotne okolnosti sud nije našao, dok je otegotna njezina nekritičnost prema prekršaju”, stoji u obrazloženju presude.

- Mislim da ako ste od prijateljice dobili majicu koja je kupljena u trgovini svjetski poznatog brenda, odnosno ako znate da je dopuštena prodaja te majice, onda osnovano možete pretpostaviti i da ju je dopušteno kupiti i nositi, bilo da je ta oznaka na njoj znak marihuane ili ne.

Prema tome, tu nema govora o protupravnosti, a kamoli o namjeri promoviranja droga. No, ovo je, izgleda, trebao biti veliki uspjeh pravne države u borbi protiv zloporabe droga jer očito postoji konsenzus oko pogibeljnosti ovakvog ponašanja.

Sud je potpuno nekritički prihvatio optužni prijedlog policije, a o beznačajnosti i apsurdnosti ovakve optužbe mislim da je suvišno govoriti – rekao nam je odvjetnik Nikica Leskovar.

U žalbi na presudu je podsjetio kako se uzorci marihuane danas mogu pronaći na svakom koraku, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se određene grupacije bore za legalizaciju marihuane te je korištenje marihuane u medicinske svrhe i legalizirano.

Policajac koji je uhvatio prijestupnicu prošle je godine odlukom povjerenstva PUZ-a dobio nagradu jer je “dobrim operativnim opažanjem, brzom reakcijom i kvalitetnim postupanjem pridonio zapljeni veće količine droge”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:20