EKSKLUZIVNO

DRŽAVNA AGENCIJA, A RADI SE U DVIJE SMJENE ‘Neka ovo potraje. Bit će tu posla do penzije’

Novinari Jutarnjeg lista prvi su ušli u Agenciju za legalizaciju nekretnina koja danas počinje s radom. Tražili su ljude s iskustvom u radu na legalizaciji, a na njihovo veliko iznenađenje javilo im se oko 80 arhitekata, inženjera građevine i geodeta koji bi radili za 6000 kuna
Velika Gorica, 060214.Reportaza o pocetku rada agencije za legalizaciju u skoplu Ministarstva graditeljstva.Na fotografiji: sef agencije Robert Kucicnic i zaposlenik pisarnice Filip Tonkovic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Filip Tonković (31) završio je srednju školu i po struci je kemičar. No u četvrtak je počeo raditi kao pisar u Agenciji za legalizaciju nekretnina koju je osnovalo Ministarstvo graditeljstva.

Zadatak Agencije je uzimanje snopova neriješenih predmeta iz ladica područnih ureda za graditeljstvo po cijeloj Hrvatskoj koji taj posao ne odrađuju brzinom koju je zacrtala ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. A takvih je mnogo. Najveći razlog je loša organizacija, ali i nedostatak ljudi.

Marko Todorov / CROPIX
Velika Gorica, 060214.Reportaza o pocetku rada agencije za legalizaciju u skoplu Ministarstva graditeljstva.Na fotografiji: Filip Tonkovic, zaposlenik pisarnice.Foto: Marko Todorov / CROPIX

Filip je jedan od devetoro zaposlenika Agencije koji se bacio na posao pet dana prije nego što je Agencija počela raditi. Službeni početak rada je najavljen za danas. Iskustva s legalizacijom nema, a neće mu trebati niti znanje iz kemije. No, Filip je stekao dovoljno iskustva kao pisar u javnobilježničkom te odvjetničkom uredu.

- Od 1. srpnja prošle godine bio sam nezaposlen. Međutim, tada sam vidio natječaj za rad u Agenciji za legalizaciju. I odmah odlučio. Ukupno sam se prijavio na pet radnih mjesta i upao baš na radno mjesto broj 16, odjel pisarnica - priča nam jedan od ukupno 170 djelatnika novoosnovane Agencije.

Obrada tolikog broja zahtjeva je bio izniman napor za kadrovsku službu Ministarstva. Oni koji su u prvom krugu natječaja dobili najbolju ocjenu - 10, mogli su u drugi krug.

Marko Todorov / CROPIX
Zagreb, 060214.Reportaza o pocetku rada agencije za legalizaciju u skoplu Ministarstva graditeljstva.Na fotografiji: prostorije agencije u Selskoj ulici.Foto: Marko Todorov / CROPIX

- Da nam je trebalo i dvostruko više ljudi, našli bismo ih. Tražili smo isključivo ljude s iskustvom u radu s legalizacijom. Na naše iznenađenje, pojavilo se 30 geodeta koji su dobili najvišu ocjenu i čak 50 arhitekata i inženjera građevine. Bili smo stvarno iznenađeni. Bojali smo se da nećemo naći takav kadar, ali je ispalo suprotno. Objašnjavam to krizom u Hrvatskoj, pogotovo u građevini. Plaća će im biti između 5500 i 6000 kuna neto, što je prosječna plaća državnih službenika. To su uistinu stučnjaci koji odmah mogu sjesti i početi raditi, bez obuke koju će morati proći ostali - objašnjava Robert Kučinić, privremeni upravitelj privremene Agencije. Svi zaposlenici, naime, pa i Filip s početka priče, dobivaju ugovor na određeno vrijeme. Ali, to ga ne brine.

Marko Todorov / CROPIX
Zagreb, 060214.Reportaza o pocetku rada agencije za legalizaciju u skoplu Ministarstva graditeljstva.Na fotografiji: prostorije agencije u Selskoj ulici.Foto: Marko Todorov / CROPIX

- Dobio sam ugovor na određeno, s probnim rokom od tri mjeseca. Plaća je oko 3000 kuna, što je prosječna plaća za radno mjesto pisara - otkriva nam Filip.

Ne skiva želju da Agencija što dulje potraje, iako je osnovana upravo da bi se legalizacija riješila što prije.

- Pa, to je prirodno. Ako se iskažem, nadam se da ću naći neki posao u državnoj službi - kaže.

Na testiranju su ga pitali zašto se prijavio, kakvo mu je životno iskustvo te bi li mu smetalo raditi u dvije smjene i subotom. Ništa mu nije smetalo.

- Danas mi je prvi radni dan. Upoznao sam neke kolege. Evo, sada odvozimo predmete iz Velike Gorice. Do početka rada Agencije obilazimo županije i dogovaramo se o preuzimanju spisa. I onda krećemo na pravi posao - kaže nam Filip, Zagrepčanin.

Marko Todorov / CROPIX
Zagreb, 060214.Reportaza o pocetku rada agencije za legalizaciju u skoplu Ministarstva graditeljstva.Na fotografiji: prostorije agencije u Selskoj ulici.Foto: Marko Todorov / CROPIX

Njega i ravnatelja Kučinića zatekli smo u Velikoj Gorici, u Uredu za graditeljstvo. To je samo jedan od gradova koje su obišli prošli tjedan.

U Agenciju još nisu stigli ući. Previše je posla na terenu.

- Nadamo se da će 30. lipnja ove godine, kada će biti sljedeća kontrola, područni uredi riješiti 35 posto od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva. Očekujemo da će barem polovica od ovih ureda koji slabije rade to učiniti - nada se Kučinić.

Ministrica Mrak Taritaš odredila je da se do kraja 2015. godine mora riješiti barem 80 posto od 820.000 zaprimljenih zahtjeva za legalizaciju.

- Agencija će uzimati i rješavati predmete do kraja 2015. i zatim će još šest mjeseci trebati da se predmeti kompletiraju i vrate u područne urede na pohranu kako bi stranka, odnosno vlasnici nekretnina mogli doći do tih dokumenata - otkriva Robert Kučinić.

Na naše pitanje zašto je baš on imenovan ravnateljem, odgovara kako je do 15. prosinca 2013. godinu i pol dana bio glavni savjetnik ministrice, zadužen za praćenje tijeka legalizacije.

Marko Todorov / CROPIX
Zagreb, 060214.Reportaza o pocetku rada agencije za legalizaciju u skoplu Ministarstva graditeljstva.Na fotografiji: prostorije agencije u Selskoj ulici.Foto: Marko Todorov / CROPIX

Bolji komfor, ali i puno više posla

Ministarstvo graditeljstva unajmilo je od Allianz osiguranja 850 četvornih metara na trećem i četvrtom katu zgrade u Selskoj 136. U Ministarstvu tvrde da su uspjeli ugovoriti iznimno povoljnu cijena najamnine od 6,5 eura po kvadratu zajedno s namještajem. Točnije sa 150 stolova i 100 ormara. Kompjutore i stolce je osiguralo Ministarstvo. U prostore u kojima će od danas, kako tvrdi ravnatelj Agencije Robert Kučinić, sve vrvjeti od ljudi i papira, ušli smo prvi. Niti jedan od zaposlenika još nije kročio unutra. Obišli smo 30 soba, na oba kata po 15. U svima su već instalirani kompjutori i postavljeni na stolove, tu su i vrlo udobni ergonomski stolci. Imat će, uvjerili smo se, i mnogo zdravog danjeg svjetla te lijep pogled na istok i zapad grada. Sve klimatizirano, savršeno izolirano od buke, hladnoće, vrućine...

Tijekom sljedeće dvije i pol godine, koliki je planirani vijek te privremene Agencije, imat će mnogo bolji komfor nego službenici u većini državnih tvrtki. Ali, za razliku od tih službenika, imat će i mnogo više posla. I radit će u dvije smjene po osam sati - od 7 do 22.

Poznato je među zaposlenicima Ministarstva graditeljstva da kod Kučinića nema zabušavanja. Sve mora biti kao po špagi. Njegovo možda malo preukočeno držanje te tiho izgovorene, ali koncizne rečenice to donekle potvrđuju. Otkriva da su ukupno zaprimili čak 11.000 zahtjeva za posao, s time da su se mnogi prijavili na više radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:59