SAŠA MIROSLAVIĆ

DRŽAVNA REVIZIJA PROTIV KUJUNDŽIĆA Smijenjeni ministar svom čovjeku za nabave u bolnicama isplatio nezakonitu stipendiju za Ekonomski fakultet

Milan Kujundžić
 Dragan Matic / CROPIX

Načelnik sektora javne nabave Ministarstva zdravstva, ekonomist Saša Miroslavić, i smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić 21. prosinca 2018. godine potpisali su Ugovor o stručnom usavršavanju, na osnovu kojega je Miroslaviću plaćeno školovanje u iznosu od 41.850 kuna.

Riječ je o još jednoj spornoj isplati koju je detektirao Državni ured za reviziju, a tiče se bivšeg ministra koji je u zadnje vrijeme pod povećalom javnosti ali i istražnih institucija. Sporna isplata za školarinu dvostruko je veća nego što je trebala biti. Točnije, troškove obrazovanja iznad 20 tisuća kuna trebao bi po zakonu snositi sam zaposlenik.

Naime, kako je Jutarnji list nedavno objavio, USKOK, policija i DORH već neko vrijeme rade izvide vezano za Kujundžićeve nekretnine, odnosno način njihovih stjecanja, ali i provjeravaju KB Dubrava, gdje je bio ravnatelj u dva mandata, gdje se na kraju i vratio nakon što je smijenjen. Tamo, pak, kako neslužbeno doznajemo, provjeravaju ugovore s određenim tvrtkama i poslove javne nabave.

Aranžman

Godinu ranije Ministarstvo se obvezalo Miroslaviću, koji vodi javnu nabavu u Ministarstvu, platiti troškove poslijediplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a on da će vratiti cjelokupan iznos ako samovoljno prekine ili ne završi doškolovanje u propisanom roku.

Miroslavić je zaposlenik Ministarstva zdravstva od studenoga 2017. godine, dok je pet godina prije toga proveo u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Naši sugovornici, koji su željeli ostati anonimni, tvrde da je Miroslavić u Ministarstvo na mjesto šefa nabave došao preko poznanstva s bivšim ministrom Kujundžićem, točnije preko Kujundžićeve dugogodišnje suradnice i suosnivačice propale stranke Hrvatska zora, Edite Burčul.

Majka Saše Miroslavića zaposlena je u računovodstvu KB Dubrava te je, kako nam kažu u KB Dubrava, u dobrim odnosima s Editom Burčul, zamjenicom ravnatelja, koja je u oba Kujundžićeva ravnateljska mandata bila njegova desna ruka.

Nekoliko mjeseci nakon Miroslavića, Kujundžić je kao pomoćnika imenovao i mladog poduzetnika Gordana Žanića, koji je bio tajnik Hrvatske zore. Naime, s obzirom na to da i Žanić i Miroslavić rade u Ministarstvu i usko surađuju, spekuliralo se kako je i Miroslavić došao iz kvote propale Zore. Ipak, Žanić nam je to demantirao.

- Nije točno da je Miroslavić bio u stranci. Upoznao sam ga u Ministarstvu gdje sam počeo raditi nekoliko mjeseci nakon njega. Ono što kao osoba iz sustava mogu reći je da je stručan u poslu koji radi, a o toj školarini zaista nemam nikakvih saznanja - rekao nam je Žanić.

Cijela 33. stranica

Ministarstvo zdravstva 2018. godine, osim Miroslaviću, školarinu je platilo još sedmorici zaposlenika, no samo je jedan ugovor upao u oko Državnom uredu za reviziju.

U Izvješću o financijskoj reviziji Ministarstva zdravstva za 2018. godinu, cijela 33. stranica posvećena je isplatama školarina. Iako se u reviziji ne navodi ime Saše Miroslavića, jasno je ispisana cifra od 41.850 kuna, točno onoliko koliko stoji u Ugovoru koji su potpisali Miroslavić i Kujundžić, čiju kopiju posjeduje Jutarnji list.

Revizija navodi kako je Ministarstvo zdravstva u srpnju 2018. godine donijelo Odluku o utvrđivanju kriterija za odobravanje izobrazbe u svrhu stjecanja višeg stupnja obrazovanja na osnovu kojeg se priznaju troškovi do 20 tisuća kuna po godini studija, a sve iznad toga državni službenik platit će osobno.

Školarine se odnose na osam zaposlenika Ministarstva za preddiplomsko, diplomsko i poslijediplomsko školovanje u iznosima od 19.350 do 41.850 kuna po zaposleniku. Za sedam zaposlenika odobreni su i plaćeni troškovi i školarine na temelju Odluke o utvrđivanju kriterija za odobravanje izobrazbe iz ožujka 2017. godine, koja je bila na snazi do 12. srpnja 2018. godine - stoji u reviziji. Nadalje piše da je “Ministarstvo na temelju Odluke o upućivanju jednog državnog službenika na poslijediplomski studij iz studenoga 2018. godine, zaključilo ugovor u prosincu 2018. sa spomenutim zaposlenikom, kojem su odobreni i plaćeni troškovi od 41.850 kuna”.

Kriteriji iz 2018.

Naime, dokumenti revizije navode i da je Ministarstvo Odlukom o utvrđivanju kriterija iz srpnja 2018. godine ograničilo iznos koji zaposleniku plaća ministarstvo na preddiplomskim, diplomskim, integriranim preddiplomskim i diplomskim studijima, ali nije ograničilo iznos školarine koji Ministarstvo plaća za druge razine studija među koje spada i poslijediplomski specijalistički studij, koji je pohađao Miroslavić.

Osim što je Miroslavić šef nabave Ministarstva zdravstva, na zatvorenom dijelu sjednice Vlade u siječnju imenovan je u čak tri upravna vijeća. Tako je od početka godine postao Saša Miroslavić član: Upravnog vijeća Thalassotherapije Opatija - specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma, zatim Županijske bolnice Čakovec i Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” Slavonski Brod.

Je li Miroslavić morao vratiti preplaćeni novac školarine i kako je Ministarstvo zdravstva reagiralo na izvješće revizije tijekom vikenda nismo uspjeli doznati. Za komentar smo tražili i Sašu Miroslavića koji nam se javio na telefon, ali je nakon što smo mu se predstavili odbio saslušati o čemu želimo s njim razgovarati. Svejedno, poslali smo mu poruku s pitanjima, no ni na nju nam nije odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:51