COVID-PUTOVNICE

Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na videokonferenciji ministara europskih poslova

Na videokonferenciji su uz ostalo razmotrena pitanja vezana uz pandemiju covida-19, prije svega uvođenje ‘covid-putovnica‘
Andreja Metelko-Zgombić
 Bruno Konjević/Cropix

Državna tajnica za Europu MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na neformalnoj videokonferenciji ministara europskih poslova na kojoj su uz ostalo razmotrena pitanja vezana uz pandemiju covida-19, prije svega uvođenje 'covid-putovnica' prije ljeta.

"Europska komisija rekla je da postoji pozitivna dinamika ubrzane isporuke cjepiva u drugom kvartalu... a portugalsko predsjedništvo je izvijestilo o dogovoru o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, te izrazilo nadu da će pregovori s Europskim parlamentom biti okončani do kraja svibnja, kako bi se potvrde počele izdavati prije ljetne sezone", objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Metelko-Zgombić istaknula je važnost osiguravanja dostatnih doza cjepiva, podržavajući ujedno i napore da se na području cijele Unije ojačaju kapaciteti za proizvodnju cjepiva i njihovih različitih sastojaka.

Naglasila je važnost ujednačenih poruka i informacija prema građanima oko sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, te izvijestila da Hrvatska intenzivno radi na tehničkim rješenjima za uvođenje digitalnih zelenih potvrda.

Državna tajnica također je izrazila zabrinutost incidentima u Sjevernoj Irskoj, naglasivši da je ispravna i puna provedba Protokola o Irskoj/Sjevernoj Irskoj najbolji način da se istovremeno očuvaju mir i stabilnost te zaštiti jedinstveno tržište.

Potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica i portugalsko predsjedništvo izvijestili su i o pripremama za službeno pokretanje Konferencije o budućnosti Europe 9. svibnja u Strasbourgu.

Portugalsko predsjedništvo izvijestilo je o trenutačnom stanju i budućim koracima vezano za proces proširenja i proces stabilizacije i pridruživanja u cilju održavanja međuvladinih konferencija (sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Srbijom i Crnom Gorom), u kontekstu nove metodologije pristupnih pregovora, dodao je MVEP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:53