EKSPRESNA OBNOVA

Državne nekretnine o stanu Frke Petešića: ‘Za brzu sanaciju treba zahvaliti suvlasnicima‘

Kažu kao oni nisu vodili obnovu nakon potresa, već su u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenoj zgradi

Zvonimir Frka Petešić

 Jure Miskovic/Cropix

- Nije bilo nikakve ekspresne obnove, dogodio se proces samoobnove - istaknuo je danas ministar Darko Horvat, objašnjavajući što se dogodilo u slučaju obnove zgrade u Jurišićevoj u kojoj živi predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić. Stan je, inače. u vlasništvu Državnih nekretnina.

Povodom otkrića tjednika Nacional društvo Državne nekretnine d.o.o. objavilo je danas priopćenje u kojem navode da upravljaju s oko 7 tisuća nekretnina, odnosno stanova i poslovnih prostora u vlasništvu države, a u višestambenoj zgradi u Jurišićevoj 8 u Zagrebu nalazi se ukupno šest jedinica, odnosno pet poslovnih prostora i jedan stan u vlasništvu države kojima upravlja Društvo.

"Stan se nalazi na trećem katu zgrade, a poslovni prostori u prizemlju i u dvorišnom dijelu zgrade. Uslijed potresa, jedinice na višem katu jače su stradale nego jedinice u prizemlju zgrade, odnosno poslovni prostori u potresu nisu oštećeni na način da su zahtijevali intervenciju. Riječ je o zgradi, kulturnom dobru, koja je u potresu u ožujku 2020. stradala konstruktivno i nekonstruktivno, pa tako i stan na 3. katu koji je stan za službene potrebe. Stradao je, između ostaloga, i vanjski zid stana koji je zapravo zabatni zid i proteže se kroz dvije prostorije stana. Trgovačko društvo ne vodi obnovu niti je osnovano za izvođenje obnove nakon potresa, već je u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama (ili u zanemarivom broju predstavnik suvlasnika gdje ima 100% vlasništva) u kojima se nalaze jedinice, odnosno poslovni prostori i stanovi kojima upravlja na osnovi naknade ili ugovora za korištenje tih jedinica. Društvo je utrošilo sredstva trgovačkog društva sanirajući stan kojim upravlja, odnosno za popravak konstruktivnih i nekonstruktivnih oštećenja vezanih za nekretninu, a što se odnosilo na mjere hitne sanacije. Društvo je do sada na lokacijama Zagreb i Sisak saniralo sedam objekata te je za još dva objekta sanacija u tijeku; riječ je objektima na upravljanju Društva", navodi se u priopćenju.

Društvo je, naime, u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama, a te se obnove zgrada provode putem upravitelja i predstavnika suvlasnika, što je bio slučaj i sa zgradom u Jurišićevoj ulici 8 u Zagrebu.

"Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici, a Društvo je predstavljalo RH s 36 posto suvlasništva i dalo potrebne suglasnosti kako bi se zgrada obnovila, o čemu je i izvijestilo na svom webu te je općepoznata činjenica da je navedena zgrada među prvima obnovljena u centru Zagreba nakon potresa. Kako su oštećenja po ostalim stanovima u zgradi izveli sami stanari/suvlasnici, tako je i Društvo zbog hitnih mjera sanacije nakon potresa, u ožujku, s ciljem dovođenja stana u prvobitnu funkciju za nekonstruktivna oštećenja stana utrošilo oko 40 tisuća kuna (+PDV), a za konstruktivna oštećenja 124 tisuće kuna (+PDV). Društvo je javni naručitelj i postupalo je po zakonu primjenjujući pravila javne nabave kao i važeću zakonsku građevinsku regulativu prema kojoj su mogli postupati svi suvlasnici i prije Zakona o obnovi. Također, javnost je već upoznata s time da obnova ide brže ukoliko su suvlasnici složni sa smjerom obnove te u ovom slučaju najveću zahvalu prema saznanjima Društva za sanaciju i protupotresnu obnovu zgrade u Jurišićevoj 8 treba uputiti svim suvlasnicima i predstavnici suvlasnika koja je bila menadžer projekta obnove zgrade. Društvo je kao predstavnik suvlasnika pratilo brzinu reakcija suvlasnika, kao i njihov tempo obnove nakon potresa u ožujku 2020.", stoji u priopćenju.

Također dodaju da je korisnik stana na 3. katu "svojevoljno odlučio ne napustiti stan te je preuzeo odgovornost na sebe po pitanju potencijalne ugroze i rizika koji je bio prisutan ostankom u stanu nakon potresa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:24