VELIKA AKCIJA

Državni inspektorat ‘češlja‘ tržnice, 106 inspektora na terenu u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Jučer su proveli nadzor na veletržnicama te je izrečeno 11 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 40.700,00 kuna
Ilustracija/arhiva
 Zeljko Puhovski/Cropix

Državni inspektorat je u srijedu izvijestio kako je krenuo s akcijom nadzora tržnica te je u jučerašnjoj akciji nadzora tržnica u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, prema preliminarnim podacima, ukupno utvrđeno 69 povreda propisa i na licu mjesta je izrečeno 11 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 40,7 tisuća kuna.

Kako se navodi u priopćenju, Državni inspektorat je u utorak, 28. rujna, krenuo s velikom koordiniranom akcijom nadzora tržnica te je u četiri grada, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku istovremeno, u jutarnjim satima nadzore obavljalo 106 inspektora.

Nadziralo se sve - od prijave radnika do higijena prostora, opreme i djelatnika, sanitarnih iskaznica i sljedivosti.

Samo tijekom jučerašnjega dana na veletržnicama je provedeno 149 inspekcijskih nadzora u kojima su sudjelovali inspektori rada (radni odnosi i zaštita na radu), poljoprivredni, tržišni, sanitarni, turistički te inspektori zaštite okoliša, napominju iz Državnog inspektorata.

Navode kako je, prema preliminarnim podacima, ukupno utvrđeno 69 povreda propisa, na temelju kojih će protiv prekršitelja nadležnim sudovima biti podnesena četiri optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donesena će biti dva prekršajna naloga te je na mjestu počinjenja prekršaja izrečeno 11 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 40.700 kuna.

Za 28 povreda propisa koje su otklonjene tijekom inspekcijskog nadzora inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta odnosno nisu poduzimali prekršajne mjere protiv prekršitelja.

"Ovom akcijom Državni inspektorat konkretnim potezima daje svoj izravni doprinosi da građani znaju od koga kupuju i što kupuju", rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić naglasivši kako su tržnice oduvijek bile mjesto susreta i kupovine provjerenih proizvoda.

"Naš cilj je ovim nadzorima doprinijeti da tako i ostane u vremenu kada imamo poplavu vijesti o povlačenju nesukladnih prehrambenih proizvoda s naših polica", zaključio je Mikulić.

Iz Državnog inspektorata ističu kako se koordinirani nadzori inspekcija nastavljaju i na tržnicama na malo u svim gradovima Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 05:21