PRIOPĆENJE

DRŽAVNI INSPEKTORAT REAGIRAO NA PISANJE JUTARNJEG: 'Ukupan broj zaposlenih je 1995 što je 168 osoba manje nego je bilo predviđeno'

Andrija Mikulić
 Goran Mehkek / CROPIX

Državni inspektorat reagirao je danas priopćenjem na pisanje Jutarnjeg lista o tome kako se, spajanjem različitih inspekcijskih službi, stvara prilika za zapošljavanje velikog broja ljudi i pretvaranje te institucije u jednu od, po broju zaposlenih, najvećih u Hrvatskoj.

Kako smo prije nekoliko dana objavili, kada počne s radom, Državni inspektorat pod novim glavnim inspektorom Andrijom Mikulićem imat će samo u njegovom kabinetu 18 radnih mjesta, gotovo četiri puta više nego što je za obavljanje posla bilo potrebno njegovu prethodniku Branku Jordaniću, a novoosnovano tijelo će, kad se zbroje sve inspekcije, imati 1995 sistematiziranih radnih mjesta, što je oko 500 radnih mjesta više od onoga koliko su preuzeli iz inspekcija koje su djelovale po ministarstvima.

Na takve tvrdnje Inspektorat odgovara priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 2. svibnja 2019. godine prihvaćena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata.

Navedenim dokumentom ukupan broj izvršitelja je 1995 što je za 168 izvršitelja manje nego je bilo predviđeno uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava iz kojih se preuzimaju navedeni državni službenici.

Naime, uredbama o unutarnjem ustroju ministarstava iz kojih su preuzeti državni službenici i namještenici u Državni inspektorat predviđeno je 2163 izvršitelja uključujući uz državne službenike na inspekcijskim poslovima i razmjerni broj državnih službenika i namještenika predviđenih za obavljanje poslova koji nisu inspekcijski poslovi (članak 24. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih tijela središnje državne uprave - "Narodne novine" broj 116/2018).

Ističemo kako je u ovom trenutku popunjeno oko 68 % sistematiziranih radnih mjesta. Napominjemo, kako Državni inspektor sukladno zakonskim propisima (do 1. lipnja 2019.) s pojedinim ministrima sklapa sporazume o preuzimanju državnih službenika i namještenika u Državni inspektorat.

Nadalje, od 1. travnja 2019. godine u sklopu Državnog inspektorata je 17 inspekcija što je za 11 inspekcija više nego u bivšem inspektoratu. Stoga su usporedbe o broju izvršitelja u pojedinim ustrojstvenim jedinicama bivšeg i sadašnjeg Državnog inspektorata, neprihvatljive.

Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata ima za cilj osigurati racionalizaciju te funkcioniranje ovog izuzetno zahtjevnog i važnog tijela državne uprave.

U cilju informiranja javnosti u nastavku je link na kojem je dostupna Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata (točka 14.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:58