SVE VEĆI BROJ PRIJAVA

Državni inspektorat upozorava na stranice koje prodaju cipele i tenisice: ‘Budite na oprezu, nemamo pojma tko to prodaje‘

‘Prije sklapanja ugovora na daljinu provjerite naziv i sjedište trgovca, telefonski broj te adresu elektroničke pošte‘, upozoravaju iz DIRH-a

Naslovnica web stranice www.cipelehrvatska.com

 Screenshot: Www.cipelehrvatska.com/

Državni inspektorat (DIRH) obavještava potrošače kako postoji rizik od ozbiljne štete kolektivnim interesima i pravima potrošača prilikom sklapanja ugovora na daljinu putem Internet stranica www.nikeoutlet-hrvatska.com i www.cipelehrvatska.com.

Naime, temeljem provedenih istražnih radnji i zapremljenih predstavki tržišna inspekcija Državnog inspektorata utvrdila je kako nije poznat identitet trgovca, odnosno osobe koja putem navedenih internetskih stranica oglašava i prodaje proizvode. Uz to krši se niz drugih odredbi Zakona o zaštiti potrošača te Zakona o elektroničkoj trgovini.

Napominju kako su čl. 60. st. 1. Zakona o zaštiti potrošača propisane predugovorne obavijesti koje je trgovac dužan pružiti potrošaču prije sklapanja ugovora na daljinu putem interneta. Tako je trgovac dužan na jasan i razumljiv način obavijestiti potrošača među ostalim o svojem nazivu i sjedištu, telefonskom broju, adresi elektroničke pošte te o drugim sredstvima mrežne komunikacije koja omogućuju pohranu vremena i komunikacije na trajnom mediju, nazivu i sjedištu trgovca u čije ime i/ili za čiji račun nastupa kao i o adresi mjesta svojeg poslovanja odnosno adresi mjesta poslovanja trgovca u čije ime i/ili za čiji račun on nastupa.

S obzirom na sve veći broj prijava koje upućuju na sve češće povrede u digitalnom okruženju, iz DIRH-a pozivaju potrošače da prije sklapanja ugovora na daljinu provjere naziv i sjedište trgovca, telefonski broj te adresu elektroničke pošte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 20:31