KOLEGE POMAŽU

Državni novac za projekt Vladimira Šeksa: Donirali bez znanja Vlade 11,77 milijuna

U Vladi priznaju da ne znaju na temelju kojih kriterija su ministri dodijelili toliki novac

OSIJEK - Tri hrvatska ministarstva bila su vrlo galantna u donacijama osječkoj Gradskoj organizaciji Crvenog križa i samo u jednoj godini doznačila mu više od 11,77 milijuna kuna! Toliki novac bio je dodijeljen bez natječaja, samo na temelju odluke ministara, odnosno, kako stoji u odgovoru Vladina ureda za odnose s javnošću “odlukom čelnika tijela državne uprave”. U Vladi priznaju da im nije poznato na temelju kojih je kriterija novac odobren te jesu li financirani projekti bili od osobitog interesa za opće i javno dobro.

Čobanković najšire ruke

Najšire ruke bio je ministar Petar Čobanković, čije je Ministarstvo regionalnog razvoja osječkom Crvenom križu doznačilo 5,5 milijuna kuna. Ništa manje darežljiv nije bio ni ministar zdravstva i socijalne skrbi, Darko Milinović, iz čijeg je resora Crvenom križu uplaćeno 4,27 milijuna kuna, dok je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja u vrijeme mandata Dragana Primorca osječkom Crvenom križu doznačeno dva milijuna kuna. Još 556.660 kuna, također bez natječaja, Crvenom križu doznačeno je - odlukom Vinka Mladinea - iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost! Sav taj novac bio je ekspresno uplaćivan da bi se u Orahovici, rodnom mjestu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je podržao projekt i aktivno sudjelovao u njegovoj realizaciji, sagradio centar za edukaciju te humanitarne udruge.

Također, bivše Čobankovićevo ministarstvo osječkom je Crvenom križu posebnim sporazumom obećalo još dva milijuna kuna, i to za otplatu kredita od 10 milijuna kuna koliko je Crveni križ kao neprofitna udruga podigao u Hypo banci. Silna količina novca koja se slila na račun osječkog Crvenog križa vjerojatno je rezultat rada moćnog Odbora za gradnju spomenutog Centra za edukaciju, u kojem su, među ostalim, bili i Mato Arlović, Vladimir Šeks, Petar Čobanković, Damir Bajs i Dorica Nikolić.





Humanitarno, ali i turistički

Kad je, uz već sagrađen natkriveni bazen, sagrađen i Centar za edukaciju, što je sve zajedno stajalo oko 33 milijuna kuna, Vladimir Šeks pokrenuo je inicijativu za izmjenu Zakona o Crvenom križu po hitnom postupku. Izmjene bi mogle omogućiti da se Crveni križ sada legalno može baviti komercijalnom turističkom i ugostiteljskom djelatnošću, što ova humanitarna i neprofitna organizacija do sada nije mogla.

Zbog Arlovića potjerali djecu

U sklopu Centra za edukaciju Crvenog križa u Orahovici nalazi se i tzv. predsjednički apartman u kojem je odsjedao i bivši predsjednik Stjepan Mesić kada bi dolazio u posjet svom rodnom kraju. Čest gost centra bio je i sadašnji sudac Ustavnog suda Mate Arlović, koji je onamo navraćao i sa suprugom Brankom, zaposlenicom u sjedištu Crvenog križa u Zagrebu. Prema tvrdnjama jednog bivšeg zaposlenika Crvenog križa, u takvim su prigodama djeca polaznici škole plivanja morala napustiti bazen kako bi se Arlovići na miru mogli kupati.

U izvješću nema podatka da je Crveni križ dobio milijune kuna

Naime, u godišnjem izvješću Vlade trebale bi biti registrirane sve donacije, ali svih ovih, osim 600.000 kn, uopće nema

Posebno je zanimljivo da Vlada Republike Hrvatske uopće ne zna da su dva njezina ministarstva donirala novac osječkom Crvenom križu.

U godišnjem izvješću Vladina ureda za udruge - gdje bi trebale biti registrirane sve donacije - nema podatka da je Gradsko društvo Crvenog križa u 2008. godini dobilo 3,67 milijuna kuna od Ministarstva zdravstava i socijalne skrbi (imaju samo podatak o donaciji od 600.000 kuna), kao ni podatak da je Primorčevo ministarstvo dalo dva milijuna kuna.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi na svojoj internetskoj stranici inače objavljuje podatke o svim donacijama nevladinim i humanitarnim udrugama (čak i one čiji je iznos samo nekoliko tisuća kuna), no ni jedna od tri donacije osječkom Crvenom križu, u ukupnom iznosu od 4,27 milijuna kuna, ondje se ne spominje.

Isto je tako zanimljivo da je Ministarstvo regionalnog razvoja, dok mu je 2008. na čelu bio Čobanković, Crvenom križu dalo čak 5,5 milijuna kuna, mada ono može provoditi samo programe na područjima posebne države skrbi i obnavljati stambene i javne objekte oštećene u ratu, što u slučaju objekta osječkog Crvenog križa nije slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 12:49