U BOLNICAMA NEDOSTAJE KRVI

DRŽAVNI REKORDER Vladimir Lovrečić donirao je čak 160 litara krvi, a planira dostići brojku od 365 darovanih doza

Supruga Zdenka je žena koja je najviše puta dala krv u Zagrebačkoj županiji
 Damir Krajač/CROPIX

Tijekom ljetnih mjeseci dolazi po povećane potrebe za dozama krvi. Hrvatske bolnice, posebice one u Slavoniji, Rijeci i Sisku, posljednjih dana apeliraju na sve građane da daruju krv koja je drugima toliko potrebna. Jedan od onih kojemu ne treba poziv da daruje krv je Vladimir Lovrečić iz Ivanić Grada, koji je krv dao čak 362 puta i nada se da tu nije kraj. Darovao je oko 160 litara koliko ima ukupno 36 osoba prosječne težine.

Supružnici rekorderi

Vladimira i suprugu Zdenku posjetili smo u Ivanić Gradu gdje su nas dočekali u obiteljskoj opuštenoj atmosferi uz unučića koji se igrao sa psom. Odmah na ulazu rekli su da ne vole isticati koliko su puta dali krv jer imaju osjećaj da se time umanjuje vrijednost svih ostalih davatelja.

- Svaka doza krvi je važna. Ima puno ljudi koji bi htjeli darovati, a ne mogu zbog bolesti ili jednostavno zato što žive predaleko od centara za darivanje krvi. Brojka ne izražava želju za humanošću - rekla je Zdenka koja je nedavno premašila brojku od okruglih 100 darivanja i tako postala žena s najviše doniranih doza krvi u Zagrebačkoj županiji.

Vladimir ima 64 godine, a s davanjem krvi je počeo u vojsci 1972. godine.

- Bili smo u Doboju i dogodila se jedna tragedija. Nisam previše razmišljao, samo sam otišao do staničnog separatora i rekao da uzmu koliko treba - otkriva Vladimir.

I tako je sve krenulo. Najviše doza dao je u vojsci, i to preko separatora koji vraća one dijelove krvi koji trenutačno nisu potrebni, a njime se smije služiti jednom mjesečno. Tijekom rata djelovao je u službi traženja, a 1998. godine sudjelovao je u ekshumaciji vukovarske bolnice. To iskustvo ga je potaknulo da se 2000. godine biciklom uputi od Ivanić Grada do Vukovara na 222. darivanje krvi.

Supružnici se uvijek odazovu na akcije darivanja koje su tijekom ljetnih mjeseci češće jer je veća potreba za dozama.

- Ljeto je svake godine teško, naši redovni davatelji odu na godišnji i ne razmišljaju o potrebama za krvlju. A one su višestruko povećane jer je u Hrvatskoj puno turista, da ne spominjemo broj prometnih nesreća - rekao je Tomislav Glušić iz zagrebačke Udruge darivatelja krvi.

Alarmantno stanje

Nedavno su se u medijima pojavili apeli kojima se moli građane da se odazovu akcijama. Stanje je alarmantno jer nedostaje svih krvnih grupa, osim 0 pozitivne. Glušiću najviše smeta što se ista situacija ponavlja svake godine.

- Nakon medijskih napisa stvarno se povećaju doze krvi, ali to je gašenje požara do kojega nije niti trebalo doći - nezadovoljan je Glušić.

Ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu, Irena Jukić, tvrdi suprotno. Krvi, kaže, ima dovoljno i spremni su za svaku nesreću.

Najhumaniji bračni par, Vladimir i Zdenka, slažu se da nedostaje mladih darivatelja. Ne sviđa im se ideja o svojevrsnoj kupnji krvi od građana jer iako bi se time povećalo darivanje, to ne bi bilo iz pravih razloga.

- Mi ‘stari’ davatelji se polako povlačimo jer nakon 65. godine ne smijemo dati krv, a mladi nisu motivirani da se pridruže. Slobodan dan u školi ili na poslu je dobra stvar jer mnogi tako krenu i onda se ‘navuku’ - dodaje Vladimir.

Za sebe ne bi rekao da je heroj, nego samo radi ono što osjeća da je potrebno. Velika želja mu je dati krv još tri puta da ima po jednu dozu za svaki dan u godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:40