ŠILJEG U 'TOČKI NA TJEDAN'

DRŽAVNI TAJNIK 'Mala je vjerojatnost da je incident s produktovodom zagadio vodu u Brodu. Ne možemo isključiti da su za sve krive klimatske promjene!'

 
Na fotografiji: državni tajnik Mario Šiljeg
 Dragan Matić / CROPIX

U svjetlu ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu, koji je rezultirao zagađenjem vodocrpilišta Jelas zbog čega su stanovnici tog grada već više od tjedan dana bez pitke vode, u emisiji Točka na tjedan televizije N1 gostovao je državni tajnik za zaštitu okoliša i stručnjak za vode Mario Šiljeg.

U razgovoru s Natašom Božić rekao je da su njihove analize pokazale da su koncentracije ugljikovodika u vodama Slavonskog Broda ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti te da je po tim parametrima voda zdravstveno ispravna. No, jedino je Ministarstvo zdravstva ovlašteno dati konačnu ocjenu i odobrenje pa će stanovnici vodu bez straha moći ponovno tek tad početi piti. Zašto ministar zdravstva Milan Kujundžić nije htio popiti vodu iz Slavonskog Broda nije htio komentirati, ali je naglasio da bi on, poput ministra Tomislava Ćorića, sam popio vodu.

O razlozima velikog nesrazmjera rezultata analize vode prema kojem je u jednom trenutku voda 20 puta više opterećena ugljikovodicima od dopuštenog, a manje od dva dana kasnije vrijednosti su ispod maksimalne, nije htio puno nagađati, no i njemu su iznenađujući.

- Ja se mogu složiti sa zabrinutošću građana i njihovom zbunjenošću. Rekao bih da nije samo riječ o zagađenju vode nego i medijskog prostora. Svi izjavljuju svašta. Ono što mi u Ministarstvu tvrdimo da su mjere koje poduzimamo pravovremene, od prve dojave su inspekcijske službe na terenu, radi se koordirani inspekcijski nadzor, uveden je još jedan dodatni koordinirani inspekcijski nadzor na svim objektima u širem krugu koji imaju vodopravnu dozvolu, koji u tehnološkom ili proizvodnom procesu imaju bilo kakav doticaj s ugljikovodicima. Rezultati jesu iznenađujući, složio bih se i zbunjujući, ali jedino na temelju čega možemo donijeti racionalni sud su preliminarni rezultati ove istrage. Ukoliko je stvarno došlo do incidentnog onečišćenja s nekom tvari koju su pumpe povukle i pustile u vodoopskrbnu mrežu onda se može reći da ako su pumpe povukle onečišćenje koje je bilo na jednom mjestu onda je moguće i da su tako čudnovati rezultati. Molim građane Slavonskog Broda da se strpe, ako itko željno iščekuje rezultate onda smo to mi u Ministarstvu, izjavio je Šiljeg.

On smatra da su vatrogasci i inspektori obavili svoj posao prema proceduri, no konkretne komentare najavio je nakon što stignu preliminirani rezultati istrage. Premda su vatrogasci po izlasku na teren rekli da je zahvaćen najmanje tisuću četvornih metara površine dok je Crodux tvrdio da se izlilo tek 150-200 litara, Šiljeg smatra da nije trebalo demantirati Crodux: - Nije posao Ministarstva da demantira tvrtku koja radi na terenu. Mi definitivno ne pogodujemo, tvrdim odgovorno da smo od početka na terenu, aktivirali smo sve svoje resurse. I Hrvatske vode su se uključile, interventno smo osigurali 5 milijuna kuna za spajanje na Sikirevce, smanjili račune građanima... Pregledava se trasa cijelog produktovoda, vodočuvarske službe su također na terenu. Riječ je o velikom području i zato smo osigurali sve raspoložive resurse, a eliminacija će na kraju utvrditi tko nije kriv. Očekujemo vrlo brzo preliminirane rezultate istrage, ništa nećemo skrivati od hrvatske javnosti, rekao je.

Naglasio je da ne isključuju nijedan potencijalni izvor onečišćenja.

- Ako gledamo geologiju tla i slušamo stručnjake, onda je mala vjerojatnost da bi ovakav incident u tako kratkom vremenu uzrokovao ovakvo onečišćenje. Nažalost, mi smo dio mediteranskog bazena i podložni smo klimatskim promjenama. U Splitu imamo situaciju zamućenja vode, imamo situaciju gdje su bujične vode sve intenzivnije, veće padaline u kraćem vremenu uzrokuju te situacije. Bili smo izloženi poplavama i kizištima gdje ih nismo očekivali. U ovom konkretnom podučju smo imali situaciju velikih naplavnih voda, imamo dva kanala i dvije male rječice i bilo bi neozbiljno isključiti bilo koju mogućnost onešišćenja, rekao je.

Potom je još jednom naglasio da se ni klimatske promjene ne mogu isključiti kao uzrok ove situacije, a kao još jednu moguću opciju spomenuo je zagađenje s druge strane Save.

- Moguće je i to, u situaciji kada u BiH i na teritoriju Republike Srpske okolišni standardi su različiti tamo i kod nas, rekao je za N1.

Potvrdio je da uređaj u Jelasu nije mogao zadovoljiti protok količine vode za koji je bio projektiran zbog čega je početkom prošle godine bilo redukcije u proizvodnji vode.

Smatra da se hrvatski građani ne moraju osjećati ugroženo jer ‘Hrvatska ima standarde zdravstvene ispravnosti vode za piće koji su i prije ulaska u EU bili na zavidnom nivou’.

- Monitoring koji se provodi jednostavno ne dozvoljava da se dogodi neka situacija. Ovo je bila incidentna situacija. Svaki naš vodovod je dužan redovito imati svoje svakodnevne analize, ali i one Zavoda za javno zdravstvo, izjavio je.

Spominjao se i problem mijenjanja filtera u Jelasu, a Šiljeg kaže da su vodovodi u Hrvatskoj dužni brinuti o postrojenju. Na spomen činjenice da filter možda nije promijenjen čak 18 godina, Šiljeg ne smatra da su inspekcije napravile propust: - Ne bih se mogao složiti da su inspekcijske službe napravile propust jer je riječ o redovitom održavanju o kojem se treba brinuti vlasnik objekta. Važno je naglasiti da građani mogu biti sigurni da su redovito u nadzoru vodovodi u smislu parametara zdravstvene ispravnosti vode za piće.

Za kraj je dodao da dugoročno planiraju staviti u funkciju još tri zdenca na vodocrpilištu Sikirevcima, a o situaciji u Slavonskom Brodu je zaključio: - U Jelas su uloženi veliki novci, kakva će biti njegova sudbina ovisi o rezultatima istrage i nadam se i vjerujem da će to vodocrpilište i dalje imati svoju budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2020 21:46