O AFERI ‘TROVANJE‘

Državni tajnik: ‘Mediji, pojačajte pritisak na Coca-Colu‘; Ostojić: ‘HZJZ-u su trebala 24 za pet proširenih rečenica‘

Državni tajnik Tomislav Dulibić tvrdi da je sustav dobro odradio te da ovo nije nikakva posebna kriza ni pitanje nacionalne sigurnosti

‘U mreži Prvog‘

 Screenshot HRT

Što je uzrok trovanja građana ako su nalazi izuzetih uzoraka mineralne vode pokazali da ne sadržavaju štetne tvari? Tko je, a tko nije od mjerodavnih službi reagirao na vrijeme? Je li ugroženo javno zdravlje?

O tome su u emisiji HRT-a "U mreži Prvog" govorili državni tajnik Tomislav Dulibić, predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb Rajko Ostojić, profesor Ernest Meštrović, prodekan Fakulteta za kemijsko inženjerstvo u Zagrebu, te Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba.

Tomislav Dulibić rekao je kako je ukupno 14 slučajeva trovanja te da od jučer nema novih.

- Od njih 14 jedna je osoba zadržana na liječenju u KBC-u Rijeka, a svi ostali pušteni su kući i dobrog su stanja, istaknuo je.

Ernest Meštrović rekao je da je dobro da su uzorci iz Rijeke pokazali da su parametri pH unutar specifikacije.

- To znači da nije cijela serija kontaminirana. Izolirani slučaj u Rijeci - najvažnije informacije što je bilo u bočici još uvijek čekamo, a kada dobijemo te podatke, onda ćemo se moći vratiti unazad i vidjeti kako je ta tvar mogla doći u bočicu, je li došlo iz pogona ili na neki drugi način, rekao je.

Dulibić je dodao da se ta bočica nalazi u Centru za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić", ali da nema podataka kada će rezultati biti gotovi.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba Franz Letica istaknuo je da su se ugostitelji samoinicijativno organizirali i maknuli cijeli asortiman jer nisu htjeli imati nove slučajeve.

Istaknuo je i kako smatra da je sustav zakazao te da je Coca-Cola jako loše reagirala.

Je li sustav zakazao?

Dulibić je naglasio da je sustav dobro odradio te da ovo nije nikakva posebna kriza ni pitanje nacionalne sigurnosti.

- Ne treba osnivati nikakve krizne stožere niti ovo uspoređivati s potresom u Petrinji ili koronakrizom. Sustav je dobro odradio. Čim je prvi slučaj zabilježen, iz KBC-a Rijeka su odmah obavijestili Ministarstvo unutarnjih poslova, ono Državno odvjetništvo, a ono Državni inspektorat. Ministar zdravstva odmah je izašao pred medije i preporučio da se ne konzumiraju gazirana pića nego voda.

- Protokoli su poštovani, a jesmo li mogli brže ili drugačije, definitivno postoji prostor za unapređenje, rekao je Meštrović, istaknuvši kako društvene mreže imaju ogroman utjecaj i da je teško razlikovati što je šum u informaciji, a što je stvarno.

- Mogli smo možda ranije izaći s nekim podacima da smirimo ljude i damo neke preliminarne rezultate, samo da smanjimo paniku. Vrijeme je ključan čimbenik, rekao je.

I Ostojić je potvrdio da su se protokoli definitivno poštovali, ali da je možda moglo biti brže.

- Zdravstveni sustav je reagirao odlično, to govore svi neliječnici. Policija je izvanredno reagirala, točno su znali po što i kako idu. HZJZ je reagirao malo sporo što se tiče uputa. Trebala su im 24 sata da napišu pet proširenih rečenica. Te poruke/upute što napraviti ako se popije to gazirano piće trebaju se kontinuirano vrtjeti, rekao je.

Istaknuo je kako je hrvatska komunalna voda izvanredna te da treba piti nju.

- Djeca postaju ovisnici. Roditelji, pazite na djecu, maknite ih od tih gaziranih, zaslađenih i ovisničkih pića, rekao je Ostojić.

Slučaj iz svibnja

Osvrnuli su se i na slučaj iz svibnja i zašto se već tada nije reagiralo.

- Nismo imali informacije. Glavni državni inspektor jučer je izjavio da je jučer saznao za tu osobu. Nismo imali nikakvu prijavu da se to dogodilo, rekao je Dulibić.

Međutim, voditeljica emisije rekla je kako se tada o tom slučaju čitalo u medijima.

- To je bila direktno uzročno-posljedična veza. Čovjek je ušao u kafić, popio, osjetio žarenje, paljenje i došao u bolnicu. Dobio je tešku nekrozu jednjaka s posljedičnim suženjem. On svakih 10-ak dana dolazi na proširenje jednjaka. On je živ, ali će imati težak život, rekao je Ostojić dodavši kako je zabrinjavajuće da su slučajevi bili još u svibnju.

Loše komuniciranje proizvođača

Meštrović je rekao kako je zabrinjavajuće da se to dogodilo s istom markom pića i od istog proizvođača.

- Mi ne znamo što se dogodilo i jesu li slučajevi iz svibnja i ovi sada povezani. Ne znamo čime su otrovani. Kada bismo to znali, bilo bi nam lakše vratiti se unazad i vidjeti jesu li povezani. Sugerirao bih kompaniji da nam da što više podataka. Mi cijelo vrijeme špekuliramo jer ne znamo što je korišteno u pogonu, rekao je.

- Mene ne čudi da ćemo za većinu dobiti dobar nalaz, a je li se nešto dogodilo u samom procesu, teoretski je moguće, iako malo vjerojatno. Važni su nam ti podaci. Ne vidim rizik za proizvođača da nam to da. Neće nam dati nikakve poslovne tajne već proces proizvodnje i to će nam pomoći da vidimo što se dogodilo. Nikoga ne štitimo, samo želimo istinu i potvrditi što se dogodilo kako bi spriječili da se dogodi ponovno, istaknuo je Meštrović.

- Proizvođač jako loše komunicira. To definitivno nije dobro i mislim da bi trebalo povećati medijski pritisak na njih kako bi reagirali, naglasio je Dulibić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 06:57