POČAST SRPSKIM ŽRTVAMA

Državni tajnik Milas: ‘Nisam trebao polagati vijenac, niti sam se oko toga predomislio‘

Nakon što su iz Vlade demantirali informaciju iz priopćenja SNV-a Pupovac je izjavio kako je došlo do nesporazuma
Zvonko Milas (u krugu) Boris Milošević, Milorad Pupovac





 
 Vlado Kos/Cropix

Nisam trebao biti na polaganju vijenaca u Dunav, niti sam se oko toga predomislio. Nije me nitko ni tražio da budem tamo - kazao nam je državni tajnik Zvonko Milas, komentirajući brojne glasine da je ipak trebao biti s delegacijom Srpskog narodnog vijeća koja je u utorak, uoči Dana sjećanja, položila vijenac za stradale Vukovarce srpske nacionalnosti u Dunav.

- Koliko znam, Milas je pristao na to i sve je bilo dogovoreno. Međutim, kad je objavljeno priopćenje SNV-a u kojem je navedeno i Milasovo ime, na njega su uslijedili žestoki napadi i pritisci pa se on predomislio i povukao - kaže sugovornik iz HDZ-a o pozadini ovog slučaja koji je izazvao brojne reakcije.

Sve je krenulo još u ponedjeljak kad je SNV najavio kako će s njima u delegaciji biti i Milas, na što je najprije žestoko reagirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Osuda lokalnih vlasti

- Mislim da je ovo skandal koji još nije viđen u modernoj hrvatskoj državi u Vukovaru. Ovo se svodi na potpitanje kakvu nam to povijesnu istinu Vlada RH, Vlada Andreja Plenkovića, otkriva s ovim današnjim činom polaganja vijenaca 17. studenoga u Dunav za poginule Srbe i to kako oni kažu u prijeratnim događajima, događajima koji su prethodili ratu - izjavio je Penava u intervjuu Media servisu. Uslijedila je i reakcija dogradonačelnice Vukovara Ivane Mujkić.

- Čitam danas u medijima da će 17. studenoga Pupovac u pratnji Zvonka Milasa, HDZ-ova državnog tajnika, inače Vukovarca, 'baciti vijenac u Dunav za stradale Vukovarce i Vukovarčanke srpske nacionalnosti'. U ovom trenutku kao Vukovarka prije svega, osjećam se izdano i prodano…na rubu suza od žalosti i gorčine - napisala je Mujkić na Facebook profilu. Navela je i da se 18. studenoga u Koloni sjećanja prisjeća na sve one koji su poginuli u velikosrpskoj agresiji na Vukovar, neovisno o njihovoj nacionalnosti.

- Cijela Hrvatska prisjeća se žrtava velikosrpske agresije, osim onih koji već godinama 17. studenoga bacaju 'venac' u Dunav i prisjećaju se svih ostalih. A pitam se koji su to ostali? Kome će to gospodin Milas u ime Vlade RH i HDZ-a, čiji je član, baciti vijenac u Dunav!? - napisala je Mujkić.

image
Zvonko Milas
Bruno Konjević/Cropix

Ubrzo su zaredali brojni napadi na Milasa i na društvenim mrežama. Nakon toga, glasnogovornik Vlade Marko Milić poručio je kako nije bilo predviđeno da Milas sudjeluje u polaganju vijenaca u Dunav. - Slijedom pogrešne informacije koja se pojavila u javnom prostoru, napominjemo da nije bilo predviđeno da državni tajnik Zvonko Milas položi vijenac u Dunav s delegacijom SNV-a, već je trebao ići s njihovom delegacijom položiti vijenac na Ovčaru.

No, budući da se državni tajnik Milas u međuvremenu razbolio, na žalost neće moći sudjelovati u današnjem programu kako je bilo predviđeno i u kojem je trebao zajedno s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem odati počast žrtvama Ovčare - rekao je Milić.

Preuzeo odgovornost

Nakon što su iz Vlade demantirali informaciju iz priopćenja SNV-a, i Milorad Pupovac, čelnik SNV-a je izjavio kako je došlo do nesporazuma vezano za najavu da će na polaganju vijenaca u Dunav biti prisutan i državni tajnik Milas. - Žao mi je što nas koji radimo težak posao, a u teškom poslu se rade i greške. Žao mi je što zbog toga napadaju jednog hrabrog čovjeka, jednog poštenog državnog službenika - kazao je Pupovac, te dodao: "Mi smo pogriješili. Ja sam pogriješio. Riječ je o nesporazumu".

No, izvori iz HDZ-a, navode kako, zapravo, nesporazuma nije bilo. - Sve je bilo dogovoreno, ali kada su uslijedile žestoke reakcije i napadi na Milasa, i u Vladi su odlučili da to nije pametno, pa su išli popraviti situaciju izjavama kako Milasov dolazak nije bio predviđen - kazao je sugovornik iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:44