RAST CIJENA

Državni tajnik najavio: ‘Da, struja će poskupjeti, ali građani će imati mogućnost za uštede‘

Struja će biti energent budućnosti i trebat će biti proizveden od izvora koji ne proizvode ugljični dioksid te ne zagađuju okoliš
 Ilustracija/Duje Klaric/CROPIX

O rastu cijena struje i plina na tržištu te utjecaju na Hrvatsku u programu N1 govorio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Ivo Miletić.

Podsjetio je kako je 2007. godine libaralizirana cijena struje u Hrvatskoj, a od 2021. smo deregulirali i plin, što znači da će formiranje cijene ovisiti isključivo o tržištu.

“Problem koji ima cijela Europa je da ugljikovodičnog dijela proizvodnje električne energije imamo u velikim količinama, a sve to opterećeno je velikim nametima za emisije CO2 kojima se financiraju zelene politike. Izvjesno je da se, što se tiče struje, Hrvatska orijentira na hrvatsku i mađarsku burzu, a na tim burzama proteklih mjeseci cijene rastu.

Dobra je vijest što mi imamo jaku elektroprivredu, HEP koji ima i druge izvore, i udarac tržišta ne ide valom kakvim ide u drugim dijelovima Europe”, rekao je, dodavši kako je izgledno da će u doglednom vremenu biti poskupljenja, no građani će biti zadnji koji će poskupljenja osjetiti.

'Bez struje mi smo propali kao planet'

Na pitanje hoće li računi biti i 40 posto veći ne prilagodimo li se zelenoj tranziciji, državni tajnik kaže da je teško govoriti koliko će biti poskupljenje.

“Građani će imati mogućnost uštedjeti kroz ESCO modele, agregatore i samoinicijativu da naprave svoja postrojenja”, rekao je i dodao da smo bez struje propali kao planet.

Energetsko siromaštvo regulirano je na razinu EU-a, pa se građanima koji nisu u mogućnosti plaćati račune mora pomoći da ih plate, pojašnjava Miletić: “Na svakom računu imate određeni iznos novca koji se slijeva u Ministarstvo rada i socijalne skrbi iz čega se financiraju potrebiti građani”.

Apelira na građane da budu energetski učinkoviti i kaže da ih država stimulira da koriste sredstva Fonda za energetsku učinkovitost, koji sufinancira projekte u iznosu od 40 do 80 posto. Dao je i primjer povratka investicije.

“Oni koji su na području posebne državne skrbi, dobiju 80 posto poticaja i u dvije godine isplate svoje postrojenje”.

'Ove zime ne očekujemo udar na cijenu plina'

“Liberalizacijom cijene plina nismo imali nikakav udar na građane. Na tržištu nema znakova da je plin stravično poskupio. Skladišta koja se pune za opskrbu već su debelo napunjena. Ovu zimu ne očekujemo nikakav udar. Što će se događati iduće godine, ovisi o onome što će biti na razini EU-a. Mi ne očekujemo neki udar, ali morat ćemo pratiti tržišta”, rekao je o mogućem poskupljenju plina za N1.

Ističe da će struja biti energent budućnosti i trebat će biti proizveden od izvora koji ne proizvode ugljični dioksid te ne zagađuju okoliš.

Zelena tranzicija neće biti trošak građanima, kao što to nisu ni energenti, poručio je.

“Planet smo naslijedili od svojih unuka. Ako to tako ne doživljavamo, imamo problem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 20:45