SITUACIJA NA PATOLOGIJI

Državni tajnik šokiran snimkom mrtvih tijela na podu bolnice: ‘Ravnateljstvo KB-a Sveti Duh je nesposobno‘

Na čelu bolnice je Ana-Maria Šimundić postavljena u mandatu zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem

Državni tajnik Tomislav Dulibić

 Goran Mehkek/Cropix

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstvu Tomislav Dulibić u petak je ponovio stajalište Ministarstva o nehumanoj situaciji na Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh, te rekao kako ta zagrebačka bolnica očito ima problema s ravnateljstvom.

"Očito je problem u ravnateljstvu KB-a Sveti Duh", izjavio je Dulibić na konferenciji za medije koju je sazvao ispred Ministarstva, dan nakon što su u medijima objavljene snimke mrtvih tijela kako leže na podu Zavoda za patologiju.

Upitan je li ravnateljstvo KB-a Sveti Duh nesposobno obavljati svoj posao, odgovorio je: "Tako to izgleda".

Ministarstvo je već sinoć reagiralo priopćenjem u kojemu ističe da je zbrinjavanje posmrtnih ostataka na Zavodu za patologiju KB-a Sveti Duh krajnje neprimjereno i nehumano.

Osnivač bolnice je Grad Zagreb, a na njezinom je čelu Ana-Maria Šimundić, postavljena u mandatu zagrebačke vlasti na čelu s Tomislavom Tomaševićem.

Dulibić je rekao da su u Ministarstvu zaprimili nekoliko predstavki vezanih uz situaciju u toj bolnici, te da je ministar ravnateljicu i gradonačelnika upozorio na njihovu odgovornost.

U predstavkama se, uz ostalo, navodi da je na Patologiji premalo hladnjaka, da oni ne rade, da su raspadnuta tijela na podu ustanove, da je temperatura 25 stupnjeva, klimatizacija komore ne rade, a djelatnici rade bez zaštitne opreme, rekao je državni tajnik.

Na predstavke je Ministarstvo odmah reagiralo, ravnateljici su poslali službeni dopis te je pozvali da poduzme mjere da se nedostaci otklone.

Isto tako proslijedili su predstavke Državnom inspektoratu i sanitarnoj inspekciji da izađu na teren i istraže situaciju na Patologiji.

Upitan za komentar dodjeljivanja Nagrade Grada Zagreba ravnateljici Šimundić, Dulibić je odgovorio kako "ne zna zašto bi ona trebala dobiti nagradu".

KB Sveti Duh našao se i na udaru kritika prije dva mjeseca kada je dvoje pacijenata preminulo u čekaonici Hitne. Tada su iz bolnice poručili kako je čekaonica ‘‘dio radnog prostora‘‘ te da takvi slučajevi ‘‘nisu rijetkost‘‘.

Dulibić je rekao da o tom slučaju u Ministarstvu još čekaju dopunu inspekcijskog izvješća.

Potvrdio je i da bolnice točno znaju kada će im doći inspekcija, a ako nakon najave uklone dokaze o nepravilnostima, riječ je počinjenju kaznenog djela.

Ustvrdio je i da je, općenito gledajući, stanje u bolnicama dobro, te se nada da je stanje na Svetom Duhu iznimka.

Inače, tu bi gradsku bolnicu, kao i druge bolnice kojima je osnivač lokalna samouprava, od početka 2024. trebala preuzeti država, što bi značilo da gradska vlast više neće postavljati ravnatelja.

Upitan za slučaj Filipa Mihalića kojega, po pisanju medija, istražuje policija zbog krivotvorenja testova na covid, Dulibić je odgovorio da ne zna ništa o tom slučaju te te da je testove na početku pandemije naručivalo Ravnateljstvo Civilne zaštite.

"S Ministarstvom zdravstva sigurno nije ima ugovore. Očito je netko lovio u mutnom. Ako je tome tako, pravosuđe tu postupa i mi ih podržavamo", rekao je državni tajnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:36