JOSIP SALAPIĆ

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa: ‘Ovrhe će ići u fazama, neće biti cunamija‘

‘Ovršni zakon ne može biti previše socijalan, no trudit ćemo se da sve ovrhe ne idu u sto vrijeme‘
Josip Salapić
 Dragan Matic/Cropix

Dana 18. listopada istječe moratorij na ovrhe tako da su svi kojima su se tijekom epidemije koronavirusa nagomilali dugovi, u velikoj brizi i problemima. O tome koliki je uopće točan broj ovršenih u Hrvatskoj, za emisiju Točka na tjedan televizije N1 je govorio državni tajnik Ministarstva pravosuđa Josip Salapić.

- Prema našim trenutnim procjenama, u Ministarstvu pravosuđa, negdje oko 174.000 ovrha je kod javnih bilježnika, a oko 170.000 ovrha se odnosi na one ovrhe koje idu putem Fine. Tako da je naša procjena da ih ima između 300.000 do 350.000, s time da ove javnobilježničke ovrhe - oko toga vodimo razgovore i pregovore kako će se one rješavati nakon 18. listopada kada istječe moratorij na zakone koji smo donijeli zbog sprječavanja pandemije koronavirusa, kazao je Salapić voditeljici i urednici Nataši Božić Šarić.

Salapić kaže da Ministarstvo pravosuđa vodi razgovore sa svima koji sudjeluju u ovim postupcima, dakle javnim bilježnicima, predstavnicima Fine i vjerovnicima, a po Zakonu o obaveznim odnosima svi se već unaprijed mogu dogovoriti o načinu otplate svoga duga - što je zapravo otplata duga na rate.

Na pitanje odustaje li Ministarstvo od prijedloga Ovršnog zakona koji bi trebao pojeftiniti postupak, Salapić odgovara da Ministarstvo pravosuđa ne odustaje ni od čega, nego samo traži najbolje rješenje za sve, prije svega za ovršenike.

- Sam Ovršni zakon nije zakon koji može biti previše socijalan, radi se o zakonu o obaveznim odnosima gdje postoje određeni dužnički odnosi slobodnom voljom. Ono što mi moramo učiniti jest to da utječemo na to da ovršni postupak bude pravedan, da prema ovršenicima bude takav da nema velikih troškova, da se to jednostavno riješi, najbolje nagodbom, kaže Salapić.

- Sada smo u fazi da prihvatimo eventualne izmjene i dopune postojećeg zakona, da ćemo prije svega utjecati na to da se smanje troškovi ovršnog postupka, da bude brži, a da one male ovrhe - a to su vam dugovi za režije, kreditne kartice i slično - da se pokuša riješiti tako da to ne bude nešto što će imati velike troškove, da se to jednim ubrzanim postupkom riješi na najbolji mogući način za obje strane, ističe.

Svi se pribojavaju onoga što će se dogoditi nakon 18. listopada, a Salapić kaže da će se voditi računa da ovrhe od 18. listopada ne idu sve na naplatu u isto vrijeme. 

- Jedan je dio ovrha koji ide preko javnih bilježnika, drugi je dio koji ide preko Fine. Dakle, to preko Fine je u nadležnosti Ministarstva financija, ovo što je s javnim bilježnicima to je ići vjerojatno u nekoliko faza, kaže Salapić.

- Dakle, neće ići sve odmah. Mi sada vodimo razgovore, oni će biti za nekoliko dana gotovi. Dakle, postojat će faze od 18. listopada kada će koja odluka i na koji način ići u ovrhu. Tu je moguće da se to vrijeme odgoditi i do 1. siječnja 2021. Nešto će ići u fazama. Dakle, nema bojazni da ćemo dopustiti cunami odluka, sve odjednom, kaže Salapić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2020 10:54