SEKTOR NA OPREZU

Državni tajnik upozorava: ‘Epidemiološka slika mogla bi utjecati na pripremu turističke sezone‘

Zabrinjava što smo na ECDC mapi crveni. Moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi, rekao je Tonči Glavina
 Ilustracija/Duje Klaric/CROPIX

Ove godine ostvaren je izvanredan rezultat u hrvatskom turizmu, međutim, zabrinjava što je Hrvatska na karti ECDC-a crvena što bi moglo utjecati na pripreme za sljedeću sezonu, upozorio je u četvrtak u Hrvatskom saboru državi tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina.

- Ove godine ostvaren je zapažen turistički rezultat, sad smo na oko 75 posto prometa iz rekordne 2019. , u tijeku su i pripreme za sljedeću turističku sezonu, međutim, zabrinjava što smo na ECDC mapi crveni - rekao je Glavina tijekom saborske rasprave o izmjenama zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

image

Tonči Glavina

Vladimir Dugandzic/CROPIX

Naglasio je da se organizirani turizam priprema za vrijeme zime, a ne sljedeće ljeto i zato, upozorio je, moramo napraviti sve da se ta slika u Hrvatskoj popravi.

Što se tiče samih izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Glavina kaže da se njima produljuje važenje privremenih rješenja o legalizaciji, izdanih za objekte za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti, do 31. prosinca 2024. godine.

Naime, izdana privremena rješenja važe do kraja ove godine, a kako će proces ozakonjenja trajati izvjesno vrijeme s obzirom na broj podnesenih zahtjeva (oko 15 tisuća) i kapacitete nadležnih tijela - potrebno ih je produljiti.

Time će se omogućiti da ti ugostiteljski objekti, iznajmljivači i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s privremenim rješenjima i u sljedećoj turističkoj sezoni pružaju usluge, zapošljavaju i pridonose proračunu, rekao je Glavina.

Izmjenama zakona omogućuje se i pružanje usluga prodaje jela i pića pod istim uvjetima za sve iznajmljivače, brisanjem odredbe koja je uvjetovala pružanje te usluge nedostatkom objekta za posluživanje jela i pića u krugu od 15 kilometara.

Povećanje troškova putovanja uz pandemiju dodatna su opasnost za turizam u 2022.

Uz nastavak pandemije, turističke stručnjake za funkcioniranje turizma u 2022. godini zabrinjava povećanje troškova međunarodnih putovanja u čemu naziru dodatnu opasnost za turistički sektor, jer to može smanjiti dostupnost putovanja.

Pokazuje to, uz ostalo, istraživanje Svjetske turističke burze-WTM (World Travel Market), čiji su rezultati predstavljeni ovaj tjedan u Londonu.

U istraživanju o utjecaju očekivanog povećanja cijena na turističko tržište sudjelovalo je oko tisuću stručnjaka i rukovoditelja iz svijeta, koji su se, kao i iz mnogih svjetskih turističkih organizacija, udruženja i destinacija, složili da bi 2022. mogla biti godina oporavka turizma, ali ih osim izazova koje postavlja pandemija trenutno najviše zabrinjava povećanje troškova s ​čime se susreću putnici prilikom rezervacija.

S te strane kažu da nitko ne može očekivati ​​da će turistička i industrija putovanja funkcionirati istom dinamikom i cijenama kao prije pandemije, ali upozoravaju da tu situaciju s cijenama treba pametno riješiti, inače bi sektor mogao biti u opasnosti.

Od tisuću stručnjaka u istraživanju WTM-a, njih 51 posto izrazilo je zabrinutost da će putovanja postati luksuz dostupan samo bogatima, dok se ostalih 49 posto nije s time složilo.

Istraživanje ipak potvrđuje da će cijene putovanja porasti u 2022., jer se oko 35 posto ispitanih stručnjaka-rukovoditelja izjasnilo da će se u 2022. vjerojatno primijeniti povećanje cijena od 1 do 20 posto u usporedbi s 2021., a 12 posto stručnjaka očekuje povećanje cijena i za više od 20 posto.

S druge strane, njih oko 9 posto predviđaju pad cijena, dok ih 22 posto očekuje iste cijene u 2022. kao u 2021. godini, što sve skupa znači, kako komentiraju iz WTM-a, da je izazov za industriju osigurati i pružiti proizvod i iskustvo koji opravdavaju povećanja cijena za putnike, kao i očuvati marže.

WTM je uz to anketirao i gotovo 700 turističkih profesionalaca iz svijeta o izgledima za rast turizma u 2022. godini, pri čemu ih je 26 posto uvjereno da će rezervacije biti na razini 2019., a 14 posto ih čak očekuje i premašivanje te razine.

Na pitanje o vlastitom poslovanju bili su, kako napominju iz WTM-a, jednako optimistični te ih 28 posto očekuje rezervacija kao 2019., a 16 posto i više od toga.

Međutim, gotovo polovica anketiranih (48 posto) misli da industrija ipak neće stići do razina iz 2019. godine, a 11 posto ih u to sumnja, dok ih je 14 posto reklo da uopće nisu još sigurni kako će se odvijati turistička 2022. godina. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 01:18