'DIPLOMATSKA OLUJA'

DRŽAVNI VRH I BROJNE JAVNE OSOBE NA PREDSTAVLJANJU KNJIGE MATE GRANIĆA 'Htio sam razbiti razne kontroverze da je Tuđman dijelio s Miloševićem BiH'

 
 Ronald Goršić / Cropix

"Diplomatska oluja", knjiga Mate Granića, bivšeg ministra vanjskih poslova i jednog od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predstavljena je u četvrtak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a govori o značajnim trenutcima nastanka neovisne Hrvatske u kojima je Granić bio neposredni sudionik.

Mate Granić nije samo svjedok već i kreator tadašnje vanjske politike, kao potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova u vremenu od 1991. do 2000. godine, pa je knjiga jedno od značajnih memoarskih djela i važan doprinos hrvatskoj historiografiji, ali i diplomatski obračun s krivotvoriteljima povijesti u Hrvatskoj i šire, rečeno je na predstavljanju.

Granić kroz šest poglavlja detaljno progovara o svom odnosu s predsjednikom Tuđmanom, pa piše i o tome kako je Tuđman u jednom trenutku razmišljao o ostavci, progovara o ratu u BiH, oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, mirnoj reintegraciji te posljednjim danima Tuđmanova života.

Sam autor kaže kako je želio razbiti kontroverze da su Tuđman i Milošević dijelili BiH i da je Tuđman bio autokrat, ali i s povijesne distance progovoriti o stvarima koje su se događale u presudnim godinama nastanka samostalne i suverene Hrvatske.

"Htio sam razbiti razne kontroverze da je Tuđman dijelio s Miloševićem BiH. Svjedok sam svih sastanaka predsjednika Tuđmana s Miloševićem od kraja 1993. godine pa do njegove smrti, odnosno do potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa i njihovog sastanka u Ateni. Jednako tako kad se govori o autoritarizmu Tuđmana, ja imam potpuno suprotna iskustva. Imao sam punu slobodu kao ministar vanjskih poslova i potpunu podršku predsjednika Tuđmana", rekao je Granić.

Na predstavljanju knjige bili su i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je naglasio kako je knjiga vrijedno štivo, osobito za novije generacije.

FOTOGALERIJA: Predstavljanje knjige 'Diplomatska oluja' Mate Granića

"Dobro je da je Mate Granić kao bivši potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova stavio na papir svoja sjećanja iz tih ključnih, prekretničkih 90-ih godina, osobito iz vremena Washingtonskog sporazuma, zaključivanja daytonsko-pariških sporazuma, koji su omogućili kraj rata u BiH i stvorili preduvjete za kasniju mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Mislim da je za čitateljstvo novije generacije to osobito vrijedno štivo", rekao je Plenković.

Kazao je kako su on i drugi tada kao mlađa generacije pomagali ministru i drugim ključnim ljudima u Ministarstvu da stasa hrvatska diplomacija i da se dobiju bitke koje su u to vrijeme bile zahtjeve. "Zato je dobro kontekstualizirati to vrijeme, koje nije bilo vrijeme današnjeg čvrsto usiderenog međunarodnog položaja u Europskoj uniji i NATO-u", rekao je Plenković dodavši kako je osobito vrijedan karakter Granićeve suradnje i povjerenja koja je imao s predsjednikom Tuđmanom.

Nakadašnji Granićev zamjenik i najbliži suradnik u Ministarstvu vanjskih poslova Ivan Šimonović rekao je kako je u knjizi izneseno niz novih i zanimljivih detalja te ona predstavlja važan doprinos rekonstrukciji mozaika događaja važnih tijekom tog razdoblja Hrvatske.

"Ako dijelovi ove knjige izazovu kontroverze, to je samo dobro jer provocira raščišćavanje. Premda istina ponekad i za ponekog može biti i neugodna, za Hrvatsku je u svakom slučaju dobra i korisna", rekao je Šimonović.

Kazao je i kako je Graniću bilo svojstveno da se za samostalnost i cjelovitost Hrvatske bori promičući demokraciju i ljudska prava i da se sukobi koliko je god moguće rješavaju mirnim putem, te je tim dao značajan doprinos da Hrvatska u trenucima velikih lomova izabere pravi smjer.

Na predstavljanju knjige "Diplomatska oluja", koja je izašla u izdanju Večernjeg lista, bio je velik broj uglednika iz političkog i javnog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:36