Obljetnica tragedije

Državni vrh ide u Petrinju: ‘Rado bi izbjegli njihov susret, no ako bi nam jamčili da neće biti scena...‘

Dolazak su najavili predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, a na groblju će zapaliti svijeće za sve poginule

Mario Banožić, Darinko Dumbović, Zoran Milanović, Andrej Plenković i Tomo Medved u Petrinji (29. 12. 2020.)

 Robert Fajt/Cropix

Na obljetnicu razornog potresa koji je 29. prosinca 2020. godine, u 12. sati i 19 minuta zabilježen 5 kilometara jugozapadno od Petrinje državni vrh će posjetiti Banovinu, obići stradala područja, a centralni događaj trebao bi biti u Petrinji.

Dolazak u Petrinju najavili su predsjednik Republike, Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, ali se njih dvojica najvjerojatnije neće sresti. Protokol još nije do kraja definiran, a gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes otvoreno kaže da bi, zbog vrlo loših odnosa između predsjednika i premijera, rado izbjegla njihov susret,a sve kako bi u fokusu ostala obljetnica tragedije koja je zadesila Petrinju i cijeli kraj, odnosno da ne padne u drugi plan zbog odnosa između dvojice najviših državnih dužnosnika.

Posložili protokol

- Posložili smo protokol. Premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved, brojni drugi ministri, te članovi Nacionalnog stožera obići će nekoliko objekata u Petrinji čija je obnova završena. Pokazat ćemo im školsku dvoranu OŠ Mate Lovraka. To je velika dvorana koja ne služi samo školi nego cijelom gradu. Potom će se ići u dječji vrtić koji je izgrađen u roku od šest mjeseci, te u Centar novog života, poduzetnički centar za čiji je završetak Vlada donirala 30 milijuna kuna – kaže gradonačelnica Komes. Nakon obilaska u Petrinji će se služiti sveta misal za poginulu trinaestogodišnju djevojčicu Lauru Cvijić i sve ostale žrtve potresa.

Kazala je da u Petrinju dolazi i predsjednik Milanović, ali nije mogla reći kada točno. - Javljeno mi je da bi se predsjednik želio sastati sa mnom. Naravno da on kao predsjednik Republike u tome ima prednost pred svima drugima... Ali još moramo sve uskladiti – kazala je gradonačelnica. O mogućem susretu Milanovića i Plenkovića rekla je kako ne može utjecati na to hoće li se njih dvojica sresti, a još manje na to kako će se ponašati ako do toga susreta dođe.

- Ne bih htjela da njihov odnos bude u fokusu na dan obljetnice tragedije – izjavila je gradonačelnica uz napomenu kako bi jako rado pozvala Milanovića da bude u protokolu s premijerom Plenkovićem, samo kada bi imala jamstvo da neće biti nikakve scene.

Milanović i u Glinu?

Gradonačelnik Gline Ivan Janković kaže da ni u Glini nije konačno definiran plan obilježavanja godišnjice razornog potresa. - Središnji događaj se planira u Petrinji. Mi ćemo sve pozvati, ali neće biti posebnog protokola. To je tužan dan za grad. Pet naših sugrađana je poginulo. Otići ćemo na groblje, zapaliti im svijeće, a na centralnom križu ćemo zapaliti svijeće za sve poginule – kazao je Janković, te napomenuo kako volonteri u srijedu planiraju dijeliti obroke.

Očekuje se, napomenuo je, dolazak predsjednika Milanovića, ali nije definirano kada točno.

Na pitanje pribojava li se da bi se premijer i predsjednik mogli naći u isto vrijeme na istom mjestu odgovorio je negativno. - Ne pribojavam se toga. Bilo bi dobro za državu da se njih dvojica susreću. - Ako to treba biti u Glini, neka. Želio bih da se ovdje sretnu više puta tijekom godine. I to zato što mi ovdje rješavamo konkretne probleme. Lokalna politika je ona gdje treba raditi, a politika koju oni vode na višoj razini je nešto drugo, na što mi ne možemo utjecati - kazao je gradonačelnik Janković uz zaključak da mu Milanović i Plenković nisu previše u fokusu, već je to dostojanstveno obilježavanje tužnog događaja.

Razorni potres magnitude 6,2 po Richteru uslijedio je dan nakon potresa magnitude 5.0 po Richteru. Odnio je sedam života, mnogo je građana ozlijeđeno, a materijalna šteta je ogromna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 09:06