PORUKA PORFIRIJA

DRŽAVNI VRH NA PROSLAVI PRAVOSLAVNOG BADNJAKA Mitropolit: 'Mislili smo da će zlo prestati, kad ono...'

 Neja Markičević/Cropix

Pravoslavni vjernici proslavili su u utorak navečer Badnjak, a bogoslužje u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu predvodio je mitropolit ljubljansko-zagrebački i cijele Italije Porfirije Perić, koji je poručio da je mir danas potrebniji možda više nego ikada.

U prepunom zagrebačkom pravoslavnom hramu na Cvjetnom trgu nazočili su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović, te predstavnici srpskog veleposlanstva u Zagrebu i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, koje je mitropolit pozdravio drevnim kršćanskim pozdravom - "Mir Božji, Hristos se rodi".

"Mislili smo da će razvojem civilizacije, nauke, prosperiteta i progresa ljudskog roda prestati zlo u svijetu, mislili smo da će prestati nemiri, sukobi i ratovi, a događa se upravo suprotno", kazao je mitropolit, dodavši da što se više razvijaju nauka i civilizacija kao da se i zlo usavršava i postaje perfidnije.

Ustvrdio je, međutim, da mir ni zlo ne ovise o vanjskim utjecajima niti su oni stvar logike i razuma, inače bi odavno svi živjeli u međusobnoj ljubavi i miru.

"Mir je unutarnja kategorija, mir je stvar srca", kazao je mitropolit Porfirije, dodavši kako je Gospod došao ispuniti i popraviti srce te razbiti logiku modernog čovjeka koja je uvijek sebična i koja ima potrebu da se brani i otima.

"Mir je nešto što je najpotrebnije svim ljudima, ponajprije je potreban pojedincu", naglasio je mitropolit, upozorivši da su ljudi u sukobu s drugim ljudima i u ratu s prirodom koja im služi samo da bi zadovoljavala hedonističke porive, a ne doživljava ju se kao dar od Boga zbog čega se ona osvećuje.

FOTOGALERIJA: Josipović, Milanović, Leko i Pupovac u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

Mitropolit Porfirije poručio je vjernicima da kad tragaju za mirom, istinom i ljubavlju onda zapravo tragaju za Kristom i da će pronaći Krista u svom srcu kada god budu činili dobro, kada ne budu mrzili, kada ne budu isključivi i kada budu u drugom čovjeku vidjeli ikonu Božju, neovisno o tome kako se on zove, kojem narodu, vjeri i rasi pripada.

Mnoštvo pravoslavnih vjernika liturgiju je pratilo i preko videozida iz Preobraženske ulice, a nakon bogoslužja održan je tradicionalni domjenak.

Pravoslavni kršćani koji Božić slave po julijanskom kalendaru 6. siječnja obilježavaju Badnjak. Na Badnju večer, koja spaja Badnji dan i Božić (7. siječnja), vjernici se okupljaju u crkvama na bogoslužjima na kojem se posvećuje badnjake, što je jedan od brojnih božićnih običaja. Na Božić ujutro, prije svitanja, pravoslavni hramovi zvonjavom zvona objavljuju rođenje Sina Božjeg.

Vjernici se pozdravljaju riječima "Mir Božji, Hristos se rodi!" i otpozdravljaju: "Vaistinu se rodi!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 02:07