KOMEMORACIJA U SABORU

DRŽAVNI VRH OPRAŠTA SE OD BORISA ŠPREMA Milanović: 'Njegov me optimizam oduševljavao, i istovremeno strašio'

Zagreb,300912.Hrvatski Sabor.Nocas je u Americi od posljedica teske bolesti preminuo predsjednik Sabora Boris Sprem.Na fotografiji: slika Borisa Sprema i Knjiga zalosti.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 17:27 Svečana komemoracija u Saboru je završena.

17:22 Borisova smrt je teška za sve, rekao predsjednik Ivo Josipović. Borisa se sjećam s tugom i ponosom. Šprem je za mene prije svega dobar čovjek i prijatelj s kojim se družim još od studentskih dana. Neizmjerno je volio Hrvatsku i ljude. Za Hrvatsku, Boris je cijeli svoj život posvetio boljitku društva i demokraciji. Ponosan sam što smo bili prijatelji i kolege Borisa Šprema. U ime Republike Hrvatske izražavam duboku sućut Borisovoj obitelji. Neka mu je vječna svala i hvala, počivao u miru rekao je Josipović.

17:21 - Ovo je jedna od prilika u kojoj bi tebalo nešto pročitati međutim, Boris mi je bio prijatelj. Od početka bolesti se znalo da će biti teško, njegov me optimizam oduševljavao, i istovremeno strašio. Boris je bio skroman čovjek, a opet uspiješan čovjek. Ovo nije vrijeme da se idealizira. On je bio čovjek koji je znao izgubiti živce, a u tome je sličan meni. Ipak, nakon toga se uvijek i smirio.

Boris je zaista vjerovao da zaista može razgovarati s ljudima i da ih može uvjeriti i preobratiti. Boris je bio odrješit, čvrst, s jasnim ciljem, a da nije to bio, ne bi mogao biti predsjednik Sabora. Zadnjih 10 godina koliko ga ja poznajem, neću nikada zaboraviti taj prvi kontakt s njim i taj široki osmjeh. Falit će mi, i falit će nam svima jako. Falit će nam u stranci, falit će mi osobno kao prijatelj, falit će mi u onim običnim trenutcima druženja. Užasno će mi faliti. Bok dragi prijatelju, bok dragi Borise, rekao je premijer Zoran Milanović.

17:18 Okupljeni u Saboru u dubokoj tuzi opraštamo se od našeg dragog kolege, predsjednika Sabora, Borisa Šprema. Vijest o njegovoj smrti zatekla nas je i potresla. Bolest je bila neumoljiva, uzela je Borisa prerano i to baš onda kada je mogao dati najviše u svom položaju. Šprem je uspio postaviti nove standarde u vođenju Sabora, a sve to u želji da vrati povjerenje građana u Sabor. Napravio je mnogo toga dobroga. Najviše ćemo ga pamtiti po njegovoj vedrini te optimizmu, osobnom i političkom. Svoju karijeru započeo je upravop odvje, u Saboru. Kada je izabran za predsjednika Sabora, vratio se ondje gdje je najviše mogao pružiti, a to su demokracija i borba za opće dobro, rekao je Josip Leko.

Boris Šprem je u hrvatski politički život unio novi duh, duh bliskosti. Odraz njegovog karaktera su svakako doprinjeli izmjenama u radu Sabora kojima je želio postići bolju kvalitetu rada. Bolest i smrt su ga spriječili da ostvari svoje ideje do kraja.

- Dragi Borise, knjiga tvog života se zatvorila, ali ideje nam ostaju kao nadahnuće. Hvala ti, nek ti bude vječni mir, rekao je Leko.

- Falit će nam svima jako, u stranci, kao prijatelj, u onim običnim trenucima druženja, u Vrbniku na Krku gdje smo se često družili, gdje smo išli gledati pčele na parceli koju je kupio, ali na kojoj nikada nije izgradio kuću. Falit će mi to duženje, u Vrbniku, u Koprivničkim Bregima, Bednji. Užasno će mi faliti. Bog dragi prijatelj, bog dragi Boris – oprostio je prvi čovjek Vlade i SDP-a od svog stranačkog kolege, predsjednika Sabora Borisa Šprema.

17:08 Obitelj preminulog predsjednika Sabora, Borisa Šprema, stigla je u Sabor. Komemorativna sjednica Sabora započela je hrvatskom himnom u 17 sati. Svi okupljeni su minutom šutnje nakon himne odali počast Borisu Špremu. Govor će održati predsjednik Vlade Zoran Milanović, a potom i predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović.

Majka Marica, supruga Jasenka, sin Damjan minutu prije početka komemoracije ušli su u sabornicu u kojoj je njihov sin, suprug i otac počeo i završio svoju političku karijeru. Uz njih je sjedio predsjednik Ivo Josipović.

Na komemoraciji su osim zastupnika i ministara na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, bili i bivši predsjednici Sabora, bivši premijeri, diplomatski zbor, predstavnici vjerskih zajednica, sudbene vlasti, načelnik glavnog stožera, čelnici državnih institucija, sindikalnih središnjica. Od važnijih uzvanika nije došao bivši predsjednik Stipe Mesić, kod kojeg je Šprem jedno vrijeme radio kao predstojnik Ureda. Mesić je s komemoracije izostao jer je bio na putu.

16:24 Lijes s tijelom pokojnog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema u pratnji policijskog osiguranja stigao je nešto prije 16 sati iz Zračne luke Zagreb pogrebnim vozilom ispred mrtvačnice Gradskog groblja Mirogoj.

Djelatnici Gradskog groblja unijeli su lijes pokriven hrvatskom državnom zastavom u mrtvačnicu te ga položili na odar.

Uz lijes su bili Špremova supruga Jasenka, sin Damjan te potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Na Mirogoju su lijes dočekali članovi obitelji preminulog predsjednika Sabora.

Lijes s tijelom pokojnog predsjednika Sabora Borisa Šprema bit će izložen na odru u mrtvačnici na Mirogoju sutra od 8,30 sati do 11,30 sati.

15:20 Lijes s tijelom pokojnog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, kojeg su dočekali najviši državni dužnosnici, iz Zračne luke Zagreb pogrebnim je vozilom krenuo prema mrtvačnici na Gradskom groblju Mirogoj.

Lijes su u zagrebačkoj zračnoj luci uz najviše državne počasti dočekali predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko, potpredsjednici Sabora Nenad Stazić, Željko Reiner i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Branko Grčić, ministar rada i mirovinskog sustava te voditelj liječničkog konzilija predsjednika Hrvatskog sabora Mirando Mrsić, saborski zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan te tajnik Hrvatskog sabora Slaven Hojski.

Uz lijes su bili i članovi obitelji, supruga Jasenka i sin Damjan te sestra i majka.

Lijes prekriven hrvatskom zastavom prenijela su šestorica pripadnika Straže Hrvatskog sabora, u pratnji najviših državnih dužnosnika i članova obitelji, kroz postrojeni dvored pripadnika Oružanih snaga RH.

Pogrebno vozilo s lijesom pod policijskom pratnjom krenulo je prema mrtvačnici na Gradskom groblju Mirogoj.

13:38 Na zagrebački aerodrom Pleso sletio je zrakoplov u kojem je tijelo Borisa Šprema. S Plesa će biti prevezeno na Mirogoj gdje će sutra u 12 sati biti održan pogreb.

13:15 U 13.34 očekuje se redovita Lufthansina zrakoplovna linija iz Frankfurta kojom će biti prevezeno tijelo preminulog predsjednika Sabora Borisa Šprema.

08:05 - Redovnim letom tijelo preminulog predsjednika Sabora Borisa Šprema danas iza 13 sati stići će iz Houstona u Zagreb. Dočekat će ga cijeli državni vrh predvođen predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Iz zračne luke tijelo će iznijeti šestorica pripadnika Straže Hrvatskog sabora kroz postrojeni dvored pripadnika Oružanih snaga. Tijelo predsjednika Sabora nakon toga bit će prevezeno u mrtvačnicu na Mirogoju gdje će u četvrtak u 7.30 sati odar biti otvoren za građane. Svakih pet minuta izmjenjivat će se počasne straže, sve do 11.30 sati kada na Mirogoj stiže obitelj Šprem.

Posljednju počasnu stražu prije sahrane držat će predsjednik Josipović, premijer Milanović, obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko i još tri istaknuta pripadnika državnog vrha.

Ispred mrtvačnice govor će održati predsjednik Ivo Josipović. Imena ostalih govornika još nisu objavljena. Crkveni obred vodit će pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski. Tijelo Borisa Šprema, uz počasne plotune, bit će položeno u novu grobnicu iza Zida Boli.

Nad otvorenim grobom govor će, prema posljednjim informacijama, održati premijer Zoran Milanović. Dio vremena prije polaganja u grob protokol je rezervirao za glazbenu točku po želji obitelji. Najvjerojatnije će to biti Vangelisove Vatrene kočije. Pripadnici Oružanih snaga prije ukopa s lijesa će skinuti trobojnicu, složiti je i predati premijeru Milanoviću koji će je zatim predati članovima obitelji Borisa Šprema.

Komemoracija u Saboru održat će se danas u 17 sati uz izravni TV prijenos, a u 20 sati od predsjednika Sabora komemoracijom će se oprostiti i SDP.

Komemoracija danas, pokop u četvrtak

Srijeda, 3. listopada

Komemoracija

13.30 Tijelo preminulog predsjednika Sabora Boris Šprema redovnom linijom, u pratnji supruge Jasenke i sina Damjana, stiže u Zagreb

15.00 U mrtvačnicu na Mirogoju doprema se tijelo Borisa Šprema i zatvara do četvrtka ujutro

17.00 U prisustvu obitelji, u Saboru se održava jednosatna komemoracija

20.00 Članovi SDP-a od Borisa Šprema oprostit će se na komemoraciji u stranačkoj središnjici

Četvrtak, 4. listopada

Pokop

7.30 Mrtvačnica se otvara za građane, na odru se izmjenjuju šesteročlane počasne straže

11.25 Počasnu stražu na odru držat će predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko i još šest visokih državnih dužnosnika

11.30 U mrtvačnicu na Mirogoj dolazi obitelj Šprem, dočekuje ih državni vrh

12.00 Počinje obred pogreba, pred mrtvačnicom govori predsjednik Ivo Josipović, nad otvorenim grobom premijer Zoran Milanović

18.00 Misu zadušnicu u crkvi Sv. Marka predvodi pomoćni biskup Mijo Gorski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:26