OBLJETNICA BLJESKA

Državni vrh položio vijence u Okučanima: ‘Bilo je jasno da će ovdje projekt velike Srbije pasti‘

U Bljesku je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, dok je njih 162 ranjeno

Tomo Medved, Zvonimir Frka Petešić, Andrej Plenković, Davor Božinović, Gordan Grlić Radman

 Tomislav Kristo/Cropix

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine", državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji odali su u ponedjeljak počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Bljesak je bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, a u toj je operaciji za manje od 32 sata, oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo oko 500 četvornih kilometara okupiranih područja. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U Bljesku je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, dok je njih 162 ranjeno. U spomen na njihovu žrtvu u Okučanima je podignuto spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine”, a svaka od ukupno 51 kocke simbolizira branitelje koji su žrtvovali živote za slobodu Hrvatske.

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedit će i molitva za poginule hrvatske branitelje. Program obilježavanja 28. obljetnice te vojno-redarstvene operacije održava se u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja.

Svečanosti u Okučanima, među ostalima, nazoče brojni članovi vlade, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Jandroković: ‘Bilo je jasno da će ovdje projekt Velike Srbije pasti‘

U Okučanima su se pojavili predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je stajao između njih dvojice.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je operacija Bljesak bila jedna od ključnih operacija Domovinskog rata i kako je u Okučanima ’95 bilo jasno da će pasti projekt velike Srbije.

Prije vojno-redarstvene operacije Bljesak bilo je nekoliko oslobodilačkih akcija, ali ovo je bila jedna od ključnih, ona je prethodila Oluji i bilo je jasno da će ovdje pasti projekt velike Srbije, rekao je Jandroković na obilježavanju 28. obljetnice VRO Bljesak u Okučanima.

U toj je operaciji za manje od 32 sata, oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo oko 500 četvornih kilometara okupiranih područja. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Bila je to velika pobjeda hrvatske vojske i policije, naglasio je te zahvalio svim policajcima, vojnicima i braniteljima koji su sudjelovali u toj važnoj, oslobodilačkoj akciji.

Tu smo kako bismo iskazali poštovanje svima koji su dali svoj život, a u Bljesku je poginuo 51 branitelj, onima koji su se žrtvovali za Hrvatsku, posebno članovima njihovih obitelji, rekao je Jandroković.

Protokol određuje tko će gdje stajati

Predsjednik Sabora neprimjerenim je nazvao novinarsko pitanje je li mu dosadilo biti tampon zona između predsjednika države i premijera, upućujući pritom na protokolarna pravila.

„Ne poznajete protokol i preseans“, odgovorio je, te naveo da je po protokolu prvi predsjednik Republike, pa Sabora, pa Vlade.

„Tako smo stajali od kako je hrvatske države. Što bi se trebali izmijeniti, da netko pokaže da želi suradnju“, upitao je?

Na upit nije li loše da mediji na velikim događajima, kakva je obljetnice Bljeska, gledaju hoće li se predsjednik i premijer pozdraviti, uzvratio je „pa nemojte to gledati“.

Stojim tamo gdje mi je protokol rekao, svi su stajali tamo gdje im je protokol rekao, a da se netko voli ili ne voli to je po mom mišljenu sporedno pitanje, rekao je Jandroković.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image

Tomo Medved, Zvonimir Frka Petešić, Andrej Plenković, Davor Božinović, Gordan Grlić Radman

Tomislav Kristo/Cropix

Plenković: ‘Važno je mladima prenijeti ključne trenutke Domovinskog rata‘

Povodom obljetnice Bljesak obratio se i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Važno je da mladima prenesemo ključne trenutke Domovinskog rata bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske u kojoj uživamo danas. Na nama je odgovornost da unaprijedimo kvalitetu života. Važno nam je da svi žive boljim standardom, rekao je Plenković, prenosi N1.

I on se osvrnuo na jučerašnji razgovor sa srpskom premijerkom Brnabić.

- Drago mi je da smo otvorili sve teme. Jasno sam rekao da svaki povišeni ton usporava naš politički dijalog ne na par dana, nego na par godina, kaže Plenković.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 16:16