OBLJETNICA BLJESKA

DRŽAVNI VRH U OKUČANIMA NA OTKRIVANJU SPOMEN-OBILJEŽJA Premijer Plenković odgovorio srpskom šefu diplomacije: 'Nismo u ovoj priči isti'

 
 Danijel Soldo / CROPIX

OKUČANI - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Okučanima prilikom obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak da su Hrvatska i Srbija "u ovom trenutku dva svijeta", no nije želi reći hoće li s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarati o novim diplomatskim mjerama protiv Srbije kao odgovor na srbijansko proglašavanje hrvatskog ministra Damira Krstičevića nepoželjnom osobom.

Upitan za komentar izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da će Hrvatska, ako to želi, i dobiti diplomatski rat, Plenković je rekao da to nije primjerena retorika na koju bi Hrvatska trebala pristati, te je naglasio da su Hrvatska i Srbija u ovom trenutku dva različita svijeta, nadovezujući se na izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina kako su on i Krstičević dva različita svijeta.

Plenković je istaknuo kako se u Hrvatskoj nije moglo dogoditi da neki hrvatski saborski zastupnik skrnavi srpsku zastavu, te da Hrvatska nije ista "u ovoj priči sa Srbijom", kako 90-ih, tako i sada i u budućnosti. Toga moraju biti svi svjesni, uključujući hrvatske medije i javnost, poručio je. "Pogledajte retoriku moje vlade - od izbora do sada. Kada smo mi to koristili odnose sa Srbijom kao nekakav argument u unutarnjopolitičkim prepucavanjima. Mislim da se toga ne može sjetiti nitko", istaknuo je premijer.

Plenković je u Okučanima potvrdio da će ovoga tjedna razgovarati s Grabar Kitarović, no nije otkrio hoće li tema biti Srbija i povlačenje novih mjera kao odgovor na srpsko proglašavanje hrvatskog ministra Krstičevića nepoželjnom osobom u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje hoće li ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovati u petak na usmenoj raspravi u Bruxellesu o pritužbi Slovenije Europskoj komisiji da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke o granici krši europsko pravo, Plenković je rekao da "nije siguran da će tamo biti i slovenski ministar vanjskih poslova".

"Razina izlaganja na ovoj vrsti razgovora u okviru procesa koji se vodi pred EK-om nikada nije ministarska. Nas će predstavljati naša državna tajnica u minstarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić, kao i neki stručnjaci i profesori, bilo naši, bilo međunarodni, koji će jasno izložiti hrvatski stav a on je vrlo jasan - da nikakvog kršenja europskog prava nema", rekao je Plenković.

"Naprotiv, mi šaljemo još jednu poruku Sloveniji - želimo riješiti ovaj bilateralni problem. Imali smo dobru vjeru i u arbitražnom procesu to učiniti, nažalost svima je poznato zašto je taj proces bio nepovratno kompromitiran. S te strane Hrvatska je ponudila Sloveniji rješenje. Nastojat ćemo da nakon izbora u Sloveniji, koji su početkom lipnja, kada se tamo oformi vlada, ponovno započnemo na ozbiljnim temeljima rješavati taj problem. To nije nešto što bi trebalo opterećivati hrvatsko-slovenske odnose. Naprotiv", rekao je Plenković.

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položila je predsjednica Republike, vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade.

Vijence su, uz ostale, položila i izaslanstva braniteljskih udruga, gardijskih postrojbi, Hrvatske vojske i policije.

Na komemoraciji su sudjelovali i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milin.

Uz predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, u saborskom izaslanstvu bio je i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić te predsjednici odbora za vanjsku politiku, ratne veterane, pomorstvo, promet i infrastrukturu Miro Kovač, Josip Đakić i Pero Ćosić. Na komemoraciji su bili i potpredsjednici saborskih odbora za zakonodavstvo te odbora za ratne veterane Davor Vlaović i Miro Bulj, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, kao i zastupnici Ljubica Maksimčuk, Ljubica Lukačić, Željko Lenart i Nikola Grmoja.

Za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u crkvi sv. Vida služena je misa zadušnica , koju je predvodio požeški biskup Antun Škovorčević.

Za posjetitelje je organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja, a veliko zanimanje od ranih jutarnjih sati izazvala je prezentacija borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, gdje je središnje mjesto zauzelo borbeno-oklopno vozilo Patria, samohodna haubica PzH 2000, višecijevni bacači raketa te druga vojna mehanizacija i vozila. Predstavljen je i projekta "Kadet“ i studijski programi Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman“ kao i dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Također, u Spomen-parku hrvatskim vitezovima izveden je i prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga.

Vojno-redarstvena operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija te deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Operacija "Bljesak" prethodila je operaciji "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:06