RATNI ZLOČIN

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO NAJAVILO ŽALBU NA PRESUDU ZA ZLOČIN U JOŠEVICI Većina ubijenih bila je starije životne dobi, a jedna je žrtva bila maloljetna

 CROPIX

Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na presudu kojom su zbog ratnog zločina u Joševici kod Gline dvojica bivših pripadnika srpske paravojske osuđeni na 15 godina zatvora, a trojica su oslobođena zbog nedostatka dokaza.

"Državno odvjetništvo će, po primitku pisanog otpravka presude, uložiti žalbu na navedenu presudu", izvijestilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.

Zbog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline u prosincu 1991. na 15 godina zatvora u ponedjeljak su nepravomoćno osuđeni ratni pripadnici srpskih paravojnih postrojbi Dušan Žarković i Bogdan Jednak, dok su zbog nedostatka dokaza oslobođeni njihovi suoptuženici George Nashid Kamal, Miroslav Malobabić i Dejan Sladović, kojima se također sudilo u odsutnosti.

Za zločin u Joševici optuženi su pripadnici izviđačko divezantske grupe paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine koje tužiteljstvo tereti da su 16. prosinca 1991. upali u selo Joševica naoružani vatrenim oružjem s prigušivačima i obilazili kuće.

Kada su u kućama nekoga zatekli iz neposredne blizine ispalili bi im hice u glavu i vitalne dijelove tijela i na taj način ubili 21 osobu. Jedan od najbrutalnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu tada je uspjela preživjeti samo jedna žrtva kojoj su pucali u usta i vrat.

Većina ubijenih u Joševici bila je starije životne dobi, no jedna je žrtva bila maloljetna.

Obrazlažući presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša kazao je da je zločin u Joševici bio pomno planiran te da je iza njega stajao vrh vojne, političke i obavještajne strukture tzv. SAO Krajine. I počinitelji su bili odabrani, kazao je sudac.

Dodao je i da je sud uvjeren kako su i trojica oslobođenih sudjelovali u zločinu, ali nije bilo dokaza za osuđujuću presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 03:20