OZREN PROHIĆ

Državno odvjetništvo oglasilo se o slučaju profesora ADU koji je snimljen kako urla na studente i vrijeđa ih

‘Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu provodilo je zakonom propisane radnje i izvide te je donijelo rješenja o odbačaju kaznenih prijava‘

Ozren Prohić

 Duje Klaric/Cropix

Državno odvjetništvo u petak poslijepodne objavilo je priopćenje o slučaju profesora Akademije dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, Ozrena Prohića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Državno odvjetništvo je samostalno i neovisno pravosudno tijelo ovlašteno i dužno postupati protiv poznatih počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, a nije ovlašteno odlučivati o radnopravnom statusu osumnjičene osobe niti donositi odluku o povredama iz radnog odnosa ili etičkog kodeksa ustanove u kojoj je osumnjičena osoba zaposlena budući da su takve odluke u djelokrugu nadležnih tijela i odgovornih osoba ustanova.

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu provodilo je zakonom propisane radnje i izvide povodom zaprimljenih kaznenih prijava protiv osumnjičenog hrvatskog državljanina (1968.) te je, nakon provedenih izvida, donijelo rješenja o odbačaju kaznenih prijava sukladno relevantnim odredbama Zakona o kaznenom postupku.

Naime, utvrđeno je da je u odnosu na jednu kaznenu prijavu nastupila zastara kaznenog progona, dok je u odnosu na nekoliko kaznenih prijava utvrđeno da prijavljeno djelo nije kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti (dolazak na nastavu u alkoholiziranom stanju, neodržavanje konzultacija, vrijeđanje studenata…), a u odnosu na nekoliko prijava da nema osnovane sumnje da je počinjeno prijavljeno kazneno djelo, kao niti neko drugo kazneno djelo ili prekršaj za koje se progoni po službenoj dužnosti.

O odlukama su obaviještene poznate žrtve uz uputu o načinu preuzimanja kaznenog progona i podnositelj prijava Akademija dramske umjetnosti - navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, dugogodišnjeg profesora na Akademiji diskreditirala je vulgarna snimka iz 2017. koju je prošlog tjedna objavilo "Provjereno". Snimila ju je studentica tijekom ispitne probe "Rosmersholm" iz kolegija Režija V., a na kojoj Prohić urla: "Što je ovo? Ja sam škandaliziran, ja ću protestirati probu jer je ovo škandalozno, jer je ovo kako vi mene zaje.. škandalozno! Pa da ne možeš maknuti ovaj kur.. dva metra, da nisi makla ovaj kur.. dva metra! Jebo ti bog mater!".

U ponedjeljak je održan studentski prosvjed ispred Akademije povodom vraćanja Prohića na nastavu. Studenti su tražili ostavku profesora Ozrena Prohića te dekana Akademije dramskih umjetnosti Davora Švaića.

Nakon prosvjeda je Akademsko vijeće izglasalo nepovjerenje profesoru Ozrenu Prohiću za rad na Akademiji dramskih umjetnosti (ADU), a Davor Švaić, koji je ponudio mandat na raspolaganje, ostao je dekan.

Franka Perković Gamulin, profesorica i bivša dekanica Akademije dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, potvrdila je Jutarnjem listu ranije ovog tjedna da je odluka o udaljavanju profesora Ozrena Prohića s nastave kako više ne bi mogao raditi sa studentima samo prijelazno rješenje do konačnog otkaza Prohićeva ugovora o radu. Kako tvrdi, Vijeće ADU-a na kojem je prisustvovala suglasno je oko toga da Prohić ne može biti dio kolektiva Akademije. To znači, obrazlaže Gamulin, da je Prohić suspendiran u radu sa studentima dok uprava ADU-a ne završi proceduru otkaza ugovora o radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:26