VAŽNA SJEDNICA

Državno sudbeno vijeće 31. ožujka raspravlja o novom javnom pozivu za šefa Vrhovnog suda

Javni poziv može trajati 15 dana, kako je i predložio Milanović, što je zakonski minimum, ili 30 dana, što je najdulji predviđeni rok
Ivan Turudić
 Bruno Konjevic/CROPIX

Iako je predsjednik DSV-a, sudac Darko Milković, u četvrtak najavio da će to tijelo odmah nakon zaprimanja dopisa predsjednika Zorana Milanovića hitno, već za dan ili dva, raspisati ponovljeni javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda, čini se da se DSV-u baš i ne žuri. Kad će točno objaviti novi javni poziv i hoće li on, kako je to predložio Milanović, trajati samo 15 dana, što je zakonski minimum, ili 30 dana, što je najdulji predviđeni rok, DSV će raspravljati na sjednici koja će se održati uživo u srijedu 31. ožujka. Potvrdili su nam to u ponedjeljak iz DSV-a, ali nisu objasnili razloge oklijevanja.

Neslužbeno doznajemo da je jedan od članova DSV-a zatražio da DSV o tome ne raspravlja na elektronskoj sjednici, nego uživo na sjednici koja je već ranije zakazana za 31. ožujka. A sjednica DSV-a u srijedu napeto se iščekuje zbog niza važnih stegovnih i kadrovskih odluka koje bi na njoj trebale biti donesene.

Nečastan otpust

Ta je sjednica svojevrsni "dan D" za osječke suce Zvonka Vekića i Darka Krušlina. Njihovo privremeno udaljavanje sa sudačke dužnosti, a potom i trajno razrješenje, dakle nečastan otpust iz sudačke profesije, od DSV-a je zatražio predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban. Stegovni postupak u kojem traži najstrožu disciplinsku mjeru za dvojicu županijskih sudaca Vrban je pokrenuo zbog kompromitirajućeg odnosa dvojice sudaca s osuđenim Zdravkom Mamićem, i to u vrijeme odvijanja sudskih procesa protiv Mamića pred osječkim sudom.

Na sjednici DSV-a u srijedu to tijelo - koje čini sedam sudaca, dvoje saborskih zastupnika i dvoje sveučilišnih profesora prava - raspravljat će i odlučivati o Vrbanovu zahtjevu da se Vekića i Krušlina privremeno udalji sa sudačke dužnosti. Ako DSV u srijedu usvoji prijedlog za udaljenje, tek u budućnosti, u drugoj fazi, odlučivat će i o zahtjevu za njihovim trajnim razrješenjem sa sudačke dužnosti. Na sjednici DSV treba intervjuirati kandidate i izabrati predsjednike triju velikih i važnih sudova: novoosnovanoga Visokog kaznenog suda, Županijskog suda u Zagrebu i Općinskoga građanskog suda u Zagrebu.

'Turudićev sud'

U srijedu bi se trebalo znati hoće li na čelo Visokoga kaznenog suda, kolokvijalno nazvanog "Turudićev sud", na redovni četverogodišnji mandat biti doista i imenovan sudac toga suda Ivan Turudić. On je od početka ove godine imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika toga suda do izbora redovnog. Upravo je njemu bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (sad član DSV-a) 2019. povjerio tehničko-administrativne poslove osnivanja tog suda, iako zakon nalaže da se poslovi osnutka novog suda povjere sucu sa suda istog ili višeg ranga.

​Osim njega, za predsjednika Visokoga kaznenog suda natječe se još dvoje sudaca tog suda: sutkinja Lana Petö Kujundžić, koja je do imenovanja u VKS bila dugogodišnja sutkinja i predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, te Željko Horvatović, koji je na VKS također došao sa zagrebačkoga Županijskog suda.

DSV bi u srijedu trebao izabrati i predsjednika najvećega županijskog suda u državi, zagrebačkog, na čijem je čelu do kraja prošle godine gotovo cijelo desetljeće bio Ivan Turudić. Za tu se dužnost natječe šestero sudaca toga suda: Tomislav Aralica, Krešimir Devčić, Vlasta Feuš, Mirela Mijoč, Oliver Mittermayer i Maja Štampar Stipić. DSV će u srijedu odlučivati i tko će u iduće četiri godine biti predsjednica najvećeg Općinskog suda u državi - Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Za tu se dužnost natječu četiri sutkinje toga suda: dosadašnja predsjednica Jadranka Liović Merkaš, koja želi još jedan mandat, te Nevenka Božinović Čupin, Petra Kušević Fraculj i Silvija Sunčana Stubičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:47