TUNELI

Državu oštetio za 180 milijuna, a nikad neće za to odgovarati

Na sudu je tvrdio da nije kriv te da se izvođači nisu birali samo po cijeni izvođenja radova

ZAGREB - Iako ga je Državno odvjetništvo optužilo da je sklapao štetne ugovore i državu oštetio za čak 180 milijuna kuna, sve optužbe protiv bivšeg direktora Autoceste Rijeka - Zagreb, Ivana Prgometa, su odbijene, a cijeli je slučaj pao u zastaru.

Ugovor o gradnji

Protiv Prgometa se, naime, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu vodio postupak zbog optužbe da je 13. studenoga 1998. kao direktor Autoceste Rijeka - Zagreb s Poslovnom udrugom Spie batignolles /Mediteran Union tuneli zaključio ugovor o gradnji tunela Veliki Gložac, Javorova kosa, Bajt i Pod Vugleš iako je znao da ta udruga na raspisanom natječaju nije dala najpovoljniju ponudu.

Radilo se o iznosu od 319,697.618,04 kune, dok je, tvrdilo je tužiteljstvo, najnižu cijenu od 303,494.816,14 kuna ponudio Viadukt. Tako je, navodilo se u optužnici, tvrtku Autocesta Rijeka - Zagreb oštetio za više od 16 milijuna kuna. Osim toga, ponuda Spie batignolles /Mediteran Union tuneli nije odgovarala osnovnim tehničkim rješenjima, a Prgomet u ugovor nije unio stavku da izvođač snosi troškove i za nepredviđene radove.

Tvrdio je da nije kriv

Tako se povećala cijena troškova izvedbe tunela Javorova kosa i Pod Vugleš zbog dodatnih radova nastalih na gradnji tunela jer nisu poduzeli potrebne geotehničke istražne radove tla. Time je tvrtku Autocesta Rijeka - Zagreb oštetio za još 164,532.862,88 kuna.

Prgomet se na sudu branio da nije kriv te da cijena izvođenja radova nije bila jedina relevantna činjenica kod odabira izvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:26