PREDOZIRAN METADONOM

'Držimo dječaka na životu da ga roditelji mogu još jednom vidjeti'

Nažalost, točno je da je prijava policiji o trovanju trogodišnjeg dječaka, koji je progutao očev lijek metadon namijenjen liječenju ovisnosti, stigla tek u ponedjeljak premda sam je potpisao u petak prošlog tjedna - potvrdio nam je prof.dr. Ivan Malčić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb .

Podsjetimo, trogodišnji je dječak 10. srpnja u stanu u zagrebačkoj Dubravi progutao smrvljene Heptanone (tvorničko ime metadona) pomiješane s prahom instant soka. Roditelji su privedeni kako ne bi mogli utjecati na svjedoke. Liječnici dječačića održavaju na životu kako bi ga roditelji mogli još jednom vidjeti ako ih pravosudni policajci dovedu u bolnicu.

Mozak uništen

Predstojnik Malčić ne pravda se zbog kašnjenja prijave već dodaje da se zaista radi o propustu, ali bez ikakva utjecaja na tijek liječenja dječaka koji je zbog metadona klinički mrtav, što znači da mu je mozak nepovratno uništen.

- Dječak je bez svijesti dovezen u našu intenzivnu službu oko 8 sati ujutro u srijedu prošlog tjedna. Kako je dijete teško disalo i imalo promjene na očima koje su ukazivale na problem s mozgom, uslijedila je reanimacija i sva ostala liječnička pomoć ne bi li se dijete probudilo iz kome. Premda majka nije odmah rekla kako je moguće da je dijete progutalo metadon nego je rekla da u stanu imaju ne toliko opasan normabel, učinjen je toksikološki test koji je pokazao da je riječ o metadonu. Nakon toga se saznalo da u kući imaju i metadon i diazepam te Lekadol, kao i da je otac djeteta ovisnik koji se liječi već šest godina - objašnjava tijek te tragedije prof.dr. Malčić.

- Liječnici su se u potpunosti usredotočili na pomoć djetetu tako da je odmah po dolasku u bolnicu reanimirano i intubirano te priključeno na respirator. Uz to, registriran je i poremećaj funkcije zjenica, što se događa kad je u pitanju zatajenje rada mozga - kaže prof.dr. Malčić. Dodaje da, nažalost, sve mjere intenzivnog liječenja nisu dale rezultat i mogla se tek konstatirati činjenica da dijete nema moždanih funkcija, da su one nepovratne izgubljene i da se održava na životu samo uz pomoć aparata.

- S obzirom na to da su roditelji pritvoreni, jučer sam zamolio istražnog suca da im omogući da prije isključenja aparata vide svoje dijete jer, nažalost, nismo mogli pomoći.

Formalna pogreška

Istina je da se dogodila formalna pogreška u prijavi ovog slučaja policiji, ali bit se time ne mijenja. Izgubljen je jedan dječji život jer je metadon bio koban, a liječnička je pomoć prekasno zatražena - zaključuje prof.dr. Malčić.

Ovaj je slučaj na najtragičniji način pokazao kako s lijekovima u kući treba biti vrlo oprezan, a osobito ih treba držati daleko od djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:55