SLUČAJ PRIJAVLJEN DORH-u

Dubinski nadzor potvrdio špijunski skandal: Djelatnici VSOA-e lažirali troškove i utajili dva milijuna kuna

Riječ je o više djelatnika vojno-sigurnosne agencije, a neki više nisu na tim poslovima

Ivica Kinder, ravnatelj VSOA-e

 Dragan Matic/Cropix/Cropix

Dio pripadnika Vojno obavještajne-sigurnosne agencije pronevjerio je najmanje dva milijuna kuna na službenim zadacima u Libanonu, Poljski i Litvi, objavila je Nova TV.

Prema neslužbenim informacijama, djelatnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost proveli su unutarnji nadzor u Agenciji te su utvrdili kako su vojni špijuni pronevjerili sredstava namijenjena za službena putovanja. Riječ je o sredstvima koja su pripadnici Agencije koristili prilikom odlaska u posjet misijama gdje u boravili Hrvatski vojnici.

U ovom trenutku nije poznato koliko je i je li u ovim pronevjerama sudjelovao ravnatelj VSOA-e general Ivica Kinder. Prema dostupnim informacijama, dio djelatnika koje se sumnjiči za pronevjeru više ne radi u VSOA-i.

Ova afera događa se ni godinu dana nakon što su zbog slične stvari pravomoćno osuđeni bivši čelnici VSOA-e Darko Grdić i Ognjen Preost. Darko Grdić, bivši ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i njegov zamjenik Ognjen Preost u prvostupanjskoj presudi osuđeni su na po tri godine zatvora, zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima.

Odlukom Vrhovnog suda kazna im je smanjena na dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:26