PRESUDA ŠESTORCI

DUBOKA MORALNA NEPRAVDA HAAGA Kotromanović: 'Za mene je Praljkov suicid izvanredan junački čin'; potreseni general Čermak: 'Ovo je tragedija'

 HANZA MEDIA

- U ime Vlade i osobno želim izraziti najdublju sućut obitelji generala Slobodana Praljka. Njegov čin najviše govori o dubokoj, moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine i hrvatskom narodu - poručio je jučer s izvanredne konferencije za medije u Banskim dvorima predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je u isto vrijeme izrazio sućut svim žrtvama svih zločina koji su počinjeni u ratu u BiH.

Premijer Plenković izrazio je nezadovoljstvo i žaljenje zbog potvrđenih presuda za šestoricu bosanskih Hrvata kojima je potvrđena kazna u drugostupanjskoj presudi u Haagu, te podsjetio na pomoć i potporu koju je Hrvatska davala BiH kada su bili napadnuti od srpskih snaga.

- Hrvatska vojska je na temelju sporazuma s Armijom BiH prekinula opsadu Bihaća i time spriječila genocid. Hrvatska vojska je u savezu s Armijom BiH oslobodila brojna područja i time omogućila Daytonski sporazum. Hrvatska je pružila utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na njihovu nacionalnost. Želim spomenuti da se Hrvatska tri puta pokušala uključiti u proces kao ‘prijatelj suda’. Sud je te zahtjeve odbio. Žalbeno vijeće je još u srpnju 2016. protumačilo sadržaj tako da je reklo da u prvostupanjskoj presudi nije donesen nikakav zaključak o udruženom zločinačkom pothvatu - rekao je Plenković.

Prijatelji s BiH

Dodao je kako će Vlada iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi osporila presudu, jer smatra kako tadašnji državni vrh nije nikako mogao biti povezan s ratom u BiH na način kako je to interpretirano u presudi, zbog čega će to pitanje postaviti pred Vijećem sigurnosti UN-a.

- Također, apsurdno je da nema odgovornosti srpskog državnog vrha za počinjene zločine u BiH - rekao je premijer te poslao poruku prijateljskoj i susjednoj BiH da će Hrvatska i dalje biti najveći zagovornik njenog europskog puta.

Plenković je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao kako “nije sigurnosni stručnjak”, ali da ovaj propust u Haagu nije bio baš uobičajen. Nije odgovorio hoće li posjetiti preostale zatvorenike u Haagu nego je poručio kako Vladina potpora Hrvatima iz BiH nikada nije bila upitna, te da će i dalje biti u kontaktu i voditi računa o njima.

Povratak predsjednice

Čin generala Praljka osobno je doživio vrlo emotivno.

- Jako nam je žao i to pokazuje toliki stupanj uvjerenosti kod njega da je sve radio dobro za hrvatski narod. To je još jedna njegova poruka svima da je presuda nepravedna i za njega i za hrvatski narod u BiH - zaključio je Plenković.

- Za mene je ovo junački čin - izjavio je pak bivši ministar obrane Ante Kotromanović, a generali Mladen Markač i Ivan Čermak jučer su bili previše potreseni da bi javno komentirali samoubojstvo Slobodana Praljka. General Ante Gotovina jučer nije odgovarao ni na pozive, ni na poruke. Bivši ministar Kotromanović smatra da je Praljkov čin bio poruka zbog osuđujuće presude.

- Praljak bi to napravio i da je dobio jedan dan zatvora. Sam je očito najbolje znao što je radio tijekom rata, ponavljam, za mene je ovo izvanredan junački čin - kazao je Kotromanović te dodao kako je očekivao da će kazne biti manje, a kritično se osvrnuo na sam sud.

- Haaški sud nije opravdao svoja očekivanja, to je politički sud, ponašaju se kao kilava baba i bitno im je bilo da primaju dobre dnevnice i imaju medijsku pažnju, najmanje su se bavili zločinima, željeli su revidirati povijest - dodao je Kotromanović.

HAZU zabrinut

General Ivan Čermak jučer je bio potresen te je samo kratko kazao:

- Ovo je tragedija.

Ni general Mladen Markač nije bio rječitiji.

- Za mene je to preteško i suviše emotivno, tragedija. Ne znam što bih rekao, povezan sam s tim ljudima - kratko je kazao general Markač. Presudu su jučer komentirali i s Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji su u priopćenju naveli da su presudu primili “s nezadovoljstvom i zabrinutošću”.

- Ova nepravedna presuda, koja nije utemeljena na povijesnim činjenicama, neće pridonijeti pomirenju i smirivanju napetosti na prostoru BiH i cijele jugoistočne Europe.

Hrvatska i BiH bile su žrtve srpske agresije sa zločinačkim ciljem stvaranja velike Srbije. U ratnim događanjima u BiH s hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat niti ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu s međunarodnim pravnim poretkom.

Treba naglasiti da je Hrvatska najzaslužnija za uspostavu i opstanak BiH kao samostalne države - navodi se u priopćenju iz HAZU-a.

Cijeli državni vrh bio je jučer potresen događajima u Haagu. Predsjednica Republike odmah je, nakon čina generala Praljka, skratila svoj službeni posjet Islandu i vratila se navečer u Zagreb, kao i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je prekinula sudjelovanje na sastanku na vrhu Afričke unije i EU u Obali Bjelokosti i hitno se navečer vratila u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:38