GENERAL JOSIP LUCIĆ

‘Duboko me pogađaju prijepori oko Oluje, konstantno se nameću obračuni stari 77 godina‘

Tvrdim da najveći broj branitelja iz Domovinskog rata ni ne želi više previše razgovarati o ratu, dodao je

Josip Lucić

 Zeljko Puhovski/CROPIX

U Novom danu N1 televizije general Josip Lucić komentirao je prijepore oko proslave VRO Oluja, a osvrnuo se i na to je li netko od ministara trebao prihvatiti poziv predsjednika Zorana Milanovića.

“Mi smo svjedoci određenih događanja koja povijest imaju ne u posljednjih godinu ili dvije, nego posljednjih desetak godina. Ljudi koji uspiju doći na vrh političkog sustava i zauzmu najvažnije funkcije moraju znati da se njihovi izričaji tijekom cijele karijere pamte”, rekao je general.

Dodaje kako na današnja događanja, kad je riječ o odnosima među čelnim političarima, utjecaj imaju izjave političkih aktera tijekom posljednjih deset godina.

‘Odjednom od slučajne države ovo postane država‘

“Reći da je ovo slučajna država, a danas pozivati ljude koji su ovu državu stvarali… Odjednom od slučajne države ovo postane država. Reći da je ovo slučajna država nakon toliko žrtvi, prognanih, umrlih… Današnja država je dosta dobro uređena država za 30 godina svojega postojanja. Rezultat je ovo neprihvatljivog rječnika koji se pojavio u političkoj areni”, istaknuo je Lucić.

Smatra da je korištenje uličnog riječnika neprihvatljivo.

“U procesu raspada Jugoslavije naglašavali smo da želimo imati državu, uspjeli smo to ostvariti. Željeli smo slobodu, mir i demokraciju. Ali, ovo izmiče iz prostora demokracije i ulazi u prostor žestoke političke svađe koja je često neutemeljena”.

‘Većina branitelja ni ne želi previše govoriti o ratu‘

Lucić dodaje kako su se dogodile podjele među braniteljskom populacijom.

“Nismo mi u ovoj državi suprotstavljeni, ali to je proizvod svega ovoga što sam rekao”.

Za N1 je rekao kako u četvrtak navečer neće biti na prijemu ratnih zapovjednika.

“Neću, zbog svojih stavova koji su utemeljeni na mojih 32 godine života. Duboko me pogađaju sve ove situacije jer sam osobno 20 godina činio sve kako bismo ujedinili hrvatski narod u obrani, kako bi se odvojili od tešklih podjela Drugog svjetskog rata. Danas se konstantno nameću obračuni na temelju nečega što se događalo prije 77 godina”.

“Tvrdim da najveći broj branitelja iz Domovinskog rata ni ne želi više previše razgovarati o ratu”, dodao je Lucić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 01:00